Зеленски: Целта на Русия е първо Казахстан и Молдова, после балтийските републики

Той отбеляза, че Русия вече е имала план за нападение и смяна на правителството в Молдова, но той е бил осуетен

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че Казахстан, Молдова и балтийските държави са заплашени от руска офанзива. Това заяви той в интервю за програмата "Чинкуе минути" на италианския телевизионен канал "РАИ Уно", предаде Укринформ.

 

"Що се отнася до военна офанзива срещу Молдова, смятам, че това може да е една от целите на Руската федерация. Смятам, че Молдова, балтийските страни и Казахстан са в опасност", заяви Зеленски.

 

Той отбеляза, че Русия вече е имала план за нападение и смяна на правителството в Молдова, но той е бил осуетен. "Искам да напомня на всички, че ние научихме за руския план от нашето разузнаване  и предадохме информацията на Молдова. И по този начин го споделихме с другите ни партньори. Молдова бе подготвена за действията на диверсионната група на Руската федерация. Те искаха да завземат властта в Молдова и искаха да го направят много бързо. Слава Богу, и аз съм благодарен на нашето разузнаване, че те свършиха добра работа", заяви украинският президент.

 

По думите му Молдова е успяла да се подготви навреме и е попречила на руснаците да осъществят опит за бунт срещу правителството. Както бе съобщено през пролетта на миналата година по време на заседание на Обединената контролна комисия на Молдова, представители на Кишинев докладваха за нарушения на режима на сигурност от страна на руските военни в непризнатото Приднестровие, отбелязва Укринформ. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени