Зеленски: Украинската победа над Русия ще намали злото от сътрудничеството й с Иран и един ден израелските политици ще чуят тази позиция (ВИДЕО)

Той разказа за срещата си с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

В Хърватия заработи Кримската платформа - на парламентарно ниво. Това е допълнително и много мощно ниво на функциониране на нашия инструмент за деокупация и реинтеграция на Крим. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в новото си обръщение, цитирано от Укринформ

 

Със сигурност ще освободим Крим. Ние ще върнем тази част от страната ни не само в общоукраинското, но и в общоевропейското пространство. Това се потвърди за пореден път днес. Благодарен със на всички наши партньори - близо 50 държави и международни организации, които помагат в парламентарния формат. Отделно съм благодарен и на Хърватия за гостоприемството към нашата Кримска платформа.

 

Колкото по-скоро се постигне мир на нашата земя благодарение на украинската победа, толкова по-малко зло Русия ще донесе на други региони, включително Близкия изток в сътрудничеството си с Иран. Вярвам, че един ден и израелските политици ще чуят тази позиция, както израелското общество вече го е чуло - ние го усещаме.

 

 

Отделно беше обсъдена защитата на историческата памет в Украйна. Въпреки войната трябва да продължим да изпълняваме нашите програми, които възстановяват историческата справедливост. Започнахме изпълнението на важен проект в памет на жертвите на нацизма - изграждането на мемориал в Бабин Яр. Със сигурност ще го завършим.

 

Както винаги, Зеленски направи преглед на по-важните си срещи и разговори през изминалия ден. Проведох изключително съдържателни преговори с президента на Германия, който пристигна в Украйна. Днес президентът Щайнмайер посети Черниговска област - областите, които бяха под окупация. Докато беше там, започна въздушна тревога. И всъщност руският ракетен терор, използването от врага на ирански дронове беше една от ключовите теми на нашите преговори. Ние сме дълбоко благодарни на Германия за вече предоставената ни модерна и ефективна система за противовъздушна отбрана. Очакваме с нетърпение нови подобни системи. Обсъдихме целия спектър на нашето сътрудничество - отбранително, политическо, финансово, каза той.

 

Значително внимание беше отделено на реконструкцията - и аз съм благодарен на президента Щайнмайер за готовността му лично да покровителства тази работа. Ще засилим сътрудничеството с Германия в областта на възстановяването. На ниво местна власт ще получи и президентски патронаж.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени