Зеленски: Украйна и САЩ ще произвеждат заедно оръжия (ВИДЕО)

Налице е историческо американско решение

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

 Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение, че Вашингтон и Киев са се договорили да произвеждат съвместно оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана. Зеленски обобщи резултатите от посещението си в САЩ и Канада тази седмица.

 

"Налице е историческо американско решение за съвместно производство на оръжия и отбранителни системи, особено на системи за противовъздушна отбрана. Това е нещо, което не толкова отдавна беше абсолютна фантастика. Но ще се превърне в реалност. Ние ще го превърнем в реалност", заяви президентът.

 

Той не уточни за какви оръжия става дума, но заяви, че споразуменията означават нови работни места "и за двата ни народа - за украинците и американците".

 

"Имаме ясна перспектива - това, за което вече се договорихме - за нови сили на Украйна, които да предотвратят повтарянето на руските агресии", добави Зеленски. Той каза още, че Украйна ще получи от САЩ артилерия, снаряди и ракети за многоцелеви ракетни установки HIMARS, ракети за тактически автомобили за противовъздушна отбрана, "както и някои други оръжия, които ще се утвърдят на бойното поле".

 

По-рано американската преса писа, че администрацията на президента Джо Байдън е взела решение и за прехвърляне на Украйна на балистични ракети ATACMS, за чиято доставка Киев настоява от много месеци. В същото време беше съобщено, че ВСУ ще получи не високоскоростна ракета, а касетъчна версия на тази ракета, която има малко по-малък обсег. Тези данни не бяха официално потвърдени.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени