Зеленски: Украйна се нуждае от около 100 бойни самолета повече от обещаните до момента

Така ще се формира мощен въздушен флот, който няма да позволи на Русия да има превъзходство в украинското въздушно пространство, добави той

F-16 за Украйна
F-16 за Украйна Източник: Telegram

Украйна се нуждае от около 100 бойни самолета повече от обещаните до момента, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интерью за португалската телевизия RTP. "За ефективни военновъздушни сили се нуждаем от общо около 160 бойни самолета", каза Зеленски. 

 

"Така ще се формира мощен въздушен флот, който няма да позволи на Русия да има превъзходство в украинското въздушно пространство", добави той. 

 

Зеленски каза, че Украйна е получила обещания за 50 или 60 произведени в САЩ изтребители F-16 от различни европейски държави, т.е. ВВС на ВСУ се нуждаят от още около 100 самолета като допълнение към вече обещаните.

 

По-рано говорителят на украинските военновъздушните сили Юрий Игнат заяви, че страната се нуждае от около 128 изтребители F-16. Дания, Нидерландия и Норвегия са обещали да доставят на Украйна изтребители F-16.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени