Зеленски: Украйна ще си върне всичко – Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, Крим, водите на Черно и Азовско море (ВИДЕО)

Украинските въоръжени сили провеждат контраофанзива на юг и са пробили руските отбранителни линии в няколко сектора от фронтовата линия близо до град Херсон

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Facebook

Украинският президент Володимир Зеленски обеща страната му да си върне цялата територия, окупирана от Русия. "Украйна е на път да си върне това, което е нейно, и накрая ще си върне всичко – Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, Крим, водите на Черно и Азовско море", подчерта Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение.

 

"Но окупаторите трябва да знаят: ще ги изтласкаме обратно до границата. До нашата граница, линията на която остава непроменена", добави той.


"Ако искат да оцелеят - руските военни трябва да бягат. Отивайте си в къщи. Ако се страхувате да се върнете в Русия - тогава се предайте, а ние ви гарантираме изпълнение на всички норми на Женевската конвенция (за военнопленниците, бел. ред.)", подчерта украинският президент.

 

В същото време Зеленски отказа да коментира появилите се информации, че въоръжените сили на Украйна са започнали голяма контраофанзива в южната част на страната.

 

"Някой да иска да знае какви са плановете ни? Няма да чуете конкретика от нито едно отговорно лице. Защото това е война - и така се прави на война", заяви украинският президент.

 

Украинските въоръжени сили провеждат контраофанзива на юг и са пробили руските отбранителни линии в няколко сектора от фронтовата линия близо до град Херсон, каза междувременно съветник на Зеленски.

 

Във видеоинтервю, публикувано в You Tube, Алексий Арестович заяви още, че са подложени на обстрел фериботите, които Русия използва за снабдяване на окупираната от нея част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър. В резултат снабдяването по мостове и чрез фериботи е прекъснато или почти прекъснато, каза той, цитиран от УНИАН.

 

В понеделник CNN обяви, че украинската армия е освободила четири села близо до Херсон.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени