Зеленски: Употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия е "въпрос на време"

Тази пролет Киев се оказа в неизгодно положение след 27-месечната пълномащабна инвазия, тъй като се сблъска със забавяне на военната помощ от САЩ

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия е "въпрос на време".  

 

По време на пресконференция на Третата среща на върха Украйна-Северна Европа украинският президент заяви, че Вашингтон в петък, 31 май, е предал на Киев послание за възможността за нанасяне на удари по руски войски на територията на Руската федерация.

 

"Имахме послание от американска страна. Рано тази сутрин получих това съобщение от моите военни. Не мога да ви кажа подробности", каза Зеленски пред журналисти по време на посещение в Стокхолм.

 

Според него подобно решение е стъпка напред и възможност за Украйна да защити украинците, които живеят в граничните райони.

 

"Искам да видя какво ще се случи на практика. Но това, което виждам, във всеки случай е стъпка напред към тази цел, която обсъдихме по-рано, за да ни позволи да защитим нашите хора, живеещи близо до границата", подчерта Володимир Зеленски.

 

Тази пролет Киев се оказа в неизгодно положение след 27-месечната пълномащабна инвазия, тъй като се сблъска със забавяне на военната помощ от САЩ, увеличаване на атаките срещу енергийната ѝ инфраструктура и стремежа на Русия да разшири фронтовата линия.

 

Той не съобщи допълнителни подробности за водените разговори със САЩ. Украинският президент уточни, че все още не знае възможните ограничения, свързани с използването на дългоочакваните изтребители F-16, но обърна внимание на въпроса за справедливостта на обсъжданията, като заяви, че Украйна трябва да може да отвръща на руските удари.

 

Германия, друг основен съюзник на Киев, сигнализира, че е отворена към използването на оръжията, дарени на Украйна за нанасяне на удари по военни обекти, подпомагащи атаките в Харковска област.

 

Франция също зае подобна позиция, заявявайки, че на Украйна трябва да бъде позволено да нанася удари по военни обекти, които Русия използва за нападения на нейна територия.

Още от "Светът"

ISW: Политиката на Москва настройва все повече малцинствата в страната

Повсеместният недостиг на критични ракети за противовъздушна отбрана на Украйна възпрепятства способността на Украйна да защити своята критична инфраструктура срещу руски удари

Прочетете повече прочетете повече

НАТО заплашено от срив при война с Русия - установен е недостиг на стотици хиляди войници в евентуален конфликт с Москва

"На хартия" европейските съюзници от НАТО имат общо 1,9 милиона войници, но на практика ще бъде трудно да привлекат повече от 300 хиляди за участие в потенциален военен конфликт с Русия

Прочетете повече прочетете повече

Мицкоски скандално към Борисов и Радев: Вашите послания са от Средновековието! Няма да коленичим пред България!

Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме взаимно уважение, не е добросъседство, ако едната страна е унижена, а другата ликува. Това не е добросъседство, а срам, отбеляза още премиерът на РСМ

Прочетете повече прочетете повече

Канцеларията на Зеленски отхвърли плана на Тръмп за замразяване на конфликта по фронтовата линия

Украйна има абсолютно ясно разбиране и то е разписано в мирната формула, предложена от президента Зеленски - мирът може да се основава само на международното право, каза Подоляк

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени