Зеленски уволни Залужни и назначи Сирски за нов главнокомандващ

Това съобщи самият той в официалния си канал в Telegram

Александър Сирски и Володимир Зеленски
Александър Сирски и Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи генерал-полковник Александър Сирски за нов главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Това съобщи самият той в официалния си канал в Telegram.

 

"От днес нов ръководен екип ще поеме ръководството на въоръжените сили на Украйна. Искам визията за войната да бъде една и съща сред нашите войници в Работино или Авдеевка, и в Генералния щаб, и в щаба", подчерта украинският президент.

 

 

Зеленски отбеляза, че е провел десетки разговори с командири от различни нива, по-специално с бригаден генерал Андрей Игнатов, Михайло Драпати, Игор Скибюк и полковниците Павло Палиса и Вадим Сухаревски.

 

Володимир Зеленски и ген. Валерий Залужни
Володимир Зеленски и ген. Валерий Залужни Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

"Всички те се разглеждат като подходящи за ръководни постове в армията и ще служат под ръководството на най-опитния украински командир. Той има успешен опит в отбраната - проведе отбранителна операция в Киев. Той има и успешен опит от офанзивата - Харковската освободителна операция. Назначих генерал-полковник Сирски за главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Днес разговарях с генералите Мойсюк и Забродски. Техният опит е в служба на държавата", каза Зеленски. Той смята, че 2024 г. може да бъде успешна година за Украйна само ако има ефективни промени в основата на отбраната.

 

Какво е известно за ген. Александър Сирски?
С избухването на военните действия в Източна Украйна Сирски е началник-щаб на антитерористичната операция (АТО). За боевете при плацдарма до Дебалцево е награден с орден "Богдан Хмелницки", III степен. През 2017 г. е командир на антитерористичната операция в Източна Украйна, от 6 май до 5 август 2019 г. - командир на Съвместния оперативен щаб на въоръжените сили на Украйна, след това командир на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна.

 

В началото на пълномащабната инвазия Сирски командва отбраната на Киев. За успешната отбрана на столицата и освобождението на северната част на Украйна е награден с орден "Богдан Хмелницки" II степен и отличие "Герой на Украйна". От лятото на 2022 г. е един от командирите на контраофанзивата в Харковска област. През 2022-2023 г. командирът на перативно-стратегическата група войски (ОСГВ) "Хортица", също ръководи отбраната на Соледар и Вахмут.

 

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени