Зеленски в Буча: Русия превърна насилието и омразата в своя идеология (ВИДЕО)

Украинският президент почете паметта на сънародниците си, убити от руските агресори по време на окупацията

Зеленски в Буча край Киев
Зеленски в Буча край Киев Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

На 31 март, на втората годишнина от освобождението на Киевска област от руските окупатори, президентът на Украйна Володимир Зеленски почете паметта на украинците, убити от нашествениците по време на окупацията на Буча. Това съобщиха от пресцентъра на кабинета на президента.

 

В Буча Зеленски монтира лампа на Стената на възпоменанието близо до църквата "Свети Андрей Първозвани" и "Вси светии", която се състои от няколко стели, а на всяка от тях има паметни плочи, гравирани с имената на мъртвите.

 

Мемориалът сега съдържа 509 имена на цивилни, убити от окупаторите, които са били идентифицирани. В същото време някои от плочките все още са безименни.

 

"Тази война има глобално значение. Това е война за правото на съществуване на нашата държава и в същото време за правото на живот на всеки човек. За достойнство за нашия народ и за всеки народ, който се стреми да следва съдбата си. Това е война за това, никой да не посмее да се превърне в звяр по отношение на другите", подчерта Зеленски в социалната мрежа X. 

 

 

"Убитите от окупаторите наши сънародници, чиито тела лежаха по улиците на Буча, бяха доказателство, че никой в света не трябва да стои настрана от тази битка. Защото именно тук, в Украйна, защитавайки нашия народ, нашия живот, нашата държава, човечността побеждава".

 

Според президента, за да започне подобни агресии, държавата окупатор "първо унищожи морала в себе си и превърна насилието и омразата в своя идеология".

"Такива системи не спират от само себе си. Силата ги спира. Единството ги спира. Решителност и разбирането какво точно искат да унищожат", написа Зеленски.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени