Зеленски в Париж: Ако Украйна загуби, посоката на агресията е ясна - балтийските републики, Полша, Балканите (ВИДЕО)

Европа вече не е континент на мира, заяви украинският президент пред френския парламент

Володимир Зеленски пред френския парламент
Володимир Зеленски пред френския парламент Източник: Скрийншот видео кадър

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес пред френския парламент, че Европа е континент на война и че Русия няма да спре агресията си по границите на страната му.

 

Зеленски е на официално посещение във Франция, където ще бъде приет от президента Еманюел Макрон в Елисейския дворец. 

 

"Живеем във време, когато Европа отново престана да бъде континент на мира, за съжаление. И то в момент, когато нацизмът се завръща отново, за съжаление. Когато в Европа на мечтите градовете рухват до основи и селата се опожаряват, когато в Европа отново има филтрационни лагери, депортации и, която се е превърнала в нов руски култ. Когато отново се опитват да прекроят Европа със сила и казват, че определени народи уж не заслужават самостоятелно съществуване", заяви  украинският президент.

 

Той допълни, че европейски градове и села продължават да бъдат разрушавани при руските бомбардировки в Украйна. Зеленски също така осъди отвличането на украински деца в окупираните територии.

 

"Сега това е насочено срещу Украйна, но утре може да дойде ред на други страни, и вече ясно виждаме посоката на агресията - балтийските републики, Полша, Балканите", заяви украинският президент.

 

Според държавния глава войната в Украйна има същото екзистенциално значение за Европа, както в предишните битки преди 80 години.

 

Той отбеляза руските военни действия в Сирия и руското присъствие в региона Сахел в Африка, които според него показват, че "руският режим не признава граници".

 

Володимир Зеленски пред френския парламент
Володимир Зеленски пред френския парламент Източник: Скрийншот видео кадър

Зеленски каза още, че Владимир Путин също така се опитва "да отслаби" страни чрез продоволствена и енергийна несигурност.

 

Той благодари на Франция за подкрепата и каза, че се надява скоро да види френски военни самолети в украинското небе, след като френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще предостави на Украйна изтребители "Мираж 2000".

 

Зеленски изрази увереност, че Украйна един ден ще има модерна бойна авиация. "Сигурен съм, че ще дойде денят, когато Украйна ще може да види в небето си същите самолети, които видяхме в небето на Нормандия вчера. Вашата бойна авиация, блестящи изтребители, които под контрола на украинските пилоти ще докажат, че Европа е по-силна от злото, дръзнало да застраши Европа. Сега, както и преди 80 години, можем да го докажем със силата на нашето единство, силата на съюза, силата на нашите общи идеали", каза президентът на Украйна.

 

В края на речта Зеленски се обърна към публиката на френски език, което предизвика 1,5-минутни овации.

 

 

Още от "Светът"

САЩ отпуснаха на Украйна $20 млрд. от замразените руски активи; Зеленски благодари на Г-7 за новата помощ за общо $50 мл

Сега Украйна може да получи помощта, от която се нуждае, без да обременяваме данъкоплатците, заяви в изявление американският президент Джо Байдън.

Прочетете повече прочетете повече

Лукашенко контра на Путин: Привличането на военнослужещи от трети страни ще доведе ескалация на конфликта в Украйна

Коментарът на Лукашенко бе по повод изявлението на САЩ, които за първи път обявиха, че са се запознали с доказателства за присъствието на 3000 севернокорейски военнослужещи в Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени