Зеленски в Словакия: Проруските възгледи са протерористични възгледи!

"Те са агресор, дойдоха на чужда земя, нападнаха ни, убиваха, убиват, изнасилваха, измъчваха хора. Как може човек да се придържа към такива възгледи?", възмути се той

Пресконференция на Володимир Зеленски и Зузана Чапутова
Пресконференция на Володимир Зеленски и Зузана Чапутова Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

 Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече "неприемливи" проруските възгледи, които преобладават в Словакия, като изрази изненада, че може да има подкрепа за "руските терористични действия", предава "Украинская правда". Зеленски заяви това на пресконференция в Братислава с президента на Словакия Зузана Чапутова.

 

Пресконференция на Володимир Зеленски и Зузана Чапутова
Пресконференция на Володимир Зеленски и Зузана Чапутова Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Държавният глава подчерта, че проукраинската позиция означава проевропейска позиция, а Словакия е член на Европейския съюз и "неразделна част от Европа – спокойна, цивилизована".

 

"Какво са проруските възгледи? Тези възгледи са разбираеми. Те са агресор, дойдоха на чужда земя, нападнаха ни, убиваха, убиват, изнасилваха, измъчваха хора. Как може човек да се придържа към такива възгледи?", възмути се той.

 

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Според социологическите проучвания Словакия е най-проруската държава в Източна Европа: според проучванията 40% от нейните граждани смятат, че настоящата война в Украйна е причинена от Русия (миналата година бяха 51%).

 

Президентът на Словакия по-рано изрази безпокойство от засилването на проруските настроения. Припомняме, че наскоро словашките разузнавателни служби разкриха предполагаем опит на Русия да фалшифицира предстоящите парламентарни избори, които са насрочени за септември.

 

Украинският президент Володимир Зеленски и словашкият президент Зузана Чапутова
Украинският президент Володимир Зеленски и словашкият президент Зузана Чапутова Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени