Зеленски заяви в Хага, че Путин трябва да бъде изправен пред съда

Украинският президент призова да се трансформира опита на Нюрнбергския трибунал в нови правила

Володимир Зеленски в Международния наказателен съд
Володимир Зеленски в Международния наказателен съд Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Руският президент Владимир Путин трябва да бъде изправен пред съда заради неговата война в Украйна, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски по време на своето посещение в Хага, където се намира Международният наказателен съд (МНС), съобщи Интерфакс-Украйна.


"Всички ние искаме да видим тук в Хага друг Владимир. Този, който заслужава да бъде наказан за престъпните си действия. И това трябва да стане тук, в столицата на международното право", заяви Зеленски в своята реч, визирайки Путин. 

 

"Сигурен съм, че това ще се случи, когато спечелим", каза още той и добави: "Всеки, който предизвиква война, трябва да бъде изправен пред правосъдието", допълва той.

 

Зеленски призова да се трансформира опита на Нюрнбергския трибунал в нови операционни правила. "Искаме да продължим традицията на задължително наказание за престъплението агресия - като гаранция, че такава агресия няма да се повтори. Ако искаме справедливост, то не трябва да търсим оправдания, не трябва да се позоваваме на пропуските в съществуващото международно право. Вместо това ние трябва да вземаме смели решения, които да поправят тези пропуски. Именно това са имали предвид инициаторите на Нюрнберг", подчерта той. 

 

"Искам да призова света: не се страхувайте. Агресорът трябва да почувства цялата мощ на справедливостта", заяви още той. 

 

През март съдът издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинения в депортиране на деца от Украйна и Европейската комисия заяви, че в Хага ще бъде създаден още един международен център за преследване на престъпната агресия в Украйна.

 

МНС каза, че посещението на Зеленски е продължило по-малко от час, но не даде подробности какви теми са били обсъдени.

 

На излизане Зеленски, облечен в характерните за него дрехи в цвят каки, помаха на украинско семейство, застанало пред сградата на МНС и скандиращо "Слава на Украйна". Очаква се украинският президент, който е на първото си официално посещение в страната, да произнесе реч в Хага, озаглавена "Няма мир без справедливост за Украйна".

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени