Жан-Клод Юнкер: Никога не съм бил пиян през живота си

Жан-Клод Юнкер атакува Дейвид Камерън, като заяви, че тогавашният премиер го е спрял да убеждава британците да не подкрепят Брекзит през 2016 г.

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер Източник: Twitter

Жан-Клод Юнкер атакува Дейвид Камерън, като заяви, че тогавашният премиер го е спрял да убеждава британците да не подкрепят Брекзит през 2016 г. Бившият председател на комисията на ЕС заяви, че е "сгрешил", като е слушал заповедите на Дейвид Камерън да остане мълчалив, тъй като е можел да "защити" блока. Юнкер също призна, че бавното пускане на ваксината вреди на европейския проект и гневно отрече "обидни" твърдения за тежкото си пиене,  съобщи  Daily Mail, цитиран от "Труд". "Не трябваше да слушам Дейвид Камерън", заяви в интервю Юнкер. "Той ми каза да не се намесвам в дебата в Обединеното кралство, да не идвам в Лондон, да не правя интервюта с британската преса." "Направих грешка, защото не защитих гледната точка на ЕС във Великобритания", допълни той. "Помолиха ме да млъкна, затова млъкнах. Това е нещо, за което се критикувам. Трябваше да говоря, вместо да мълча".

 

Решението остави ЕС в шок и Камерън веднага подаде оставка като премиер. Най-накрая беше сключена сделка с наследницата на Юнкер, Урсула фон дер Лайен, след като Борис Джонсън пое от Тереза ​​Мей и спечели историческо мнозинство в манифест, за да "приключи Брекзит". След това беше договорена търговска рамка преди Коледа миналата година, като преходният период приключи на 1 януари. Юнкер също разкритикува фон дер Лайен и ЕС във връзка с обработката на ваксината. Въпреки че блокът наваксва, той все още изостава от Обединеното кралство. На въпрос дали това е навредило на проекта, г-н Юнкер отговори: "Да, защото обещанията, дадени в началото на годината, че беше" часът на Европа" - и винаги е часът на Европа - и че всички ще бъдат ваксинирани преди крайния срок, добре, тези обещания не бяха спазени", каза той.

 

На въпрос дали това е навредило на проекта, Юнкер отговори: "Да, защото обещанията, дадени в началото на годината, че беше " часът на Европа " и винаги е часът на Европа - и че всички ще бъдат ваксинирани преди крайния срок, тези обещания не бяха спазени". "В толкова необичайна ситуация е неизбежно да се правят грешки. Дори и Великобритания е правила грешки", каза Юнкер.

На обвиненията по негов адрес, че винаги е пиян, Юнкер категорично отрича. "Никога през живота си не съм бил пиян. Боли ме. Не мога наистина да дам пресконференция, за да кажа: "Не съм алкохолик". Това би било несъвместимо с достойнството ми", заяви той.

Още от "Светът"

Радев скри, че е подкрепил декларация, която заклеймява саботажите на Русия в Чехия и България

"НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно", пише още в декларацията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени