Жестока влакова катастрофа с десетки жертви и ранени в Гърция

53-ма от ранените са в болница в Лариса. 25 от тях са с тежки наранявания

Тжка влакова катастрофа в Гърция
Тжка влакова катастрофа в Гърция Източник: EPA

Жестока влакова катастрофа в Гърция взе 32 жертви и рани повече от 80 души. Тя става малко преди полунощ на 28 февруари. Превозващият около 350 пътници влак по маршрута Атина-Солун се сблъсква с идващ насрещен товарен влак край град Темпе, Северна Гърция, на около 380 км северно от столицата Атина, съобщават АП, БТА и в. "Катимерини".

 

Няколко вагона дерайлират. Три избухват в пламъци. Влакът се обръща в поле до релсите. Катастрофата става преди долината Темпе. Там има пролом, който разделя областите Тесалия и Македония.

 

Оцелели разказват как няколко пътници са излетели през прозорците вследствие силния удар. Други са били заклещени. Оцелял тийнейджър разказа, че малко преди катастрофата усетил рязко спиране и видял искри. Вагонът, в който бил той, не е дерайлирал, но предните - да. Неговият вагон бил четвъртият. За да успее да излезе, момчето счупило прозорец с чанта.

 

Двата влака са се сблъскали челно с висока скорост - казва областният управител на Тесалия Костас Агорастос пред тв. "Скай". "Първият и вторият вагон вече не съществуват, а третият е дерайлирал". Налага се да дойдат кранове и специална техника, за да вдигнат вагоните и отломките.

 

53-ма от ранените са в болница в Лариса. 25 от тях са с тежки наранявания, казват оттам. Тази сутрин спасителни екипи продължават да търсят оцелели сред деформираните и димящи останки от вагони. Спасители с челници работят в гъсти дим, докато вадят парчета счупен медал с надеждата да открият живи заклещени хора. Други обхождат полето с фенерчета.

 

На помощ се включи и армията. Причината за сблъсъка не е известна. Полицията разпитва двама служители на железниците, но те не са задържани. Леко ранените пътници са превозени до Солун с автобус.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени