Жозеп Борел: Външните министри на ЕС ще обсъдят военната активност на Русия около Украйна

"Говорих с украинския външен министър Дмитрий Кулеба. Следя със сериозна загриженост руската военна дейност около Украйна", написа Борел в Twitter

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Източник: EC

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел наблюдава с извънредна загриженост движението на руски войски край украинските граници, предават световните информационни агенции. На следващото си заседание министрите на външните работи от Европейския съюз ще обсъдят "военната активност на Русия около Украйна". Това заяви в неделя ръководителят на дипломацията на Брюксел Жозеп Борел след телефонен разговор с украинския си колега Дмитрий Кулеба.

 

"Говорих с украинския външен министър Дмитрий Кулеба. Следя със сериозна загриженост руската военна дейност около Украйна. С Дмитрий Кулеба и министрите на външните работи на ЕС ще продължим обсъждането на следващото заседание", написа той в "Туитър".

 

Във връзка с изявленията на украинските военни за концентрация на руски сили по границата с Украйна, представители на западните страни през последните дни многократно изразиха загриженост от това. Както заяви в четвъртък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, движението на руските войски на територията на Русия не бива да притеснява другите държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени