Жозеп Борел: Възможно е да въведем санкции срещу Русия заради ситуацията с правата на човека

Върховният комисар по външна политика и сигурност пише в блога си, че ще обсъди този въпрос с министрите на външните работи на държавите от ЕС на 22 февруари

Жозеп Борел и Сергей Лавров
Жозеп Борел и Сергей Лавров Източник: Russia Today

ЕС може да въведе поредни ограничителни мерки по отношение на Русия заради ситуацията с Алексей Навални, задействайки нов механизъм, който предвижда санкции заради нарушения на човешките права. Това написа в блога си днес върховният комисар по външна политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел. 
"Ще обсъдим тези въпроси с моите колеги - министрите на външните работи на държавите от ЕС на 22 февруари. Както винаги е било, точно държавите-членки трябва да приемат съответстващото решение за последващи стъпки, и да, те могат д авключват нови санкции. Имаме още един инструмент за това - приетият наскоро режим на санкции в областта на правата на човека", пише той


Борел подчертава, че "въпросите с правата на човека и основните свободи са били в центъра на разговорите му в Москва".
"Дискусията с моя руски колега Сергей Лавров достигаше в определени моменти високон ниво на напрежение, доколкото аз призовах за незабавното и безусловно освобождаване на г-н Навални, а така също за пълно и безпристрастно разследване на покушението срещу живота му", добавя Жозеп Борел. И продължава:
"Напомних на министър Лавров, че задълженията на Русия в областта на правата на човека произтичат от международните ангажименти, които тя доброволно е поела (съобразно Европейската Конвенция за правата на човека на Съвета на Европа) и поради това не може да отхвърля настояването за спазването й като намеса в нейните вътрешни работи". 

В края на моята визита в Русия, аз отдадох дан към онези, които пожертваха живота и свободата си за да пазят фундаменталните и човешките права. Посетих мястото, където през 2015 г. беше убит Борис Немцов, пише в своя Туитър профил Жозеп Борел.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени