Жозеп Борел: Войските в ЕС ще се превърнат в декор за паради, ако не се обновят

Политиката на силата се завръща, затова ЕС трябва да бъде способен да действа, добави той

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Източник: EC

Европейските въоръжени сили ще останат подходящи само за участие в паради, ако не се обновят, коментира днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана. Политиката на силата се завръща, затова ЕС трябва да бъде способен да действа, добави той.

 

По неговите думи е необходимо да се влагат повече средства в отбранителни способности и в изследвания за придобиване и внедряване на нови технологии. Борел допълни, че ако войските в ЕС не бъдат осъвременени и оборудвани с най-нови технологии, няма да могат да бъдат равнопоставени в играта на политиката на силата. Технологиите винаги са били решаващи при военен конфликт, посочи той.

 

Върховният представител отбеляза, че досега държавите от ЕС влагат едва около един процент от бюджета за отбрана в технологични изследвания. По неговите думи целта е този дял да бъде удвоен. Борел посочи, че САЩ влагат два процента от военния бюджет за изследвания и в числа това е седем пъти повече от ЕС.

 

Гугъл влага в търсене на технологии десет пъти повече от сумите, насочвани от ЕС за отбранителни изследвания, допълни той. Според него ЕС се нуждае от политическа воля и повече ресурси, за да бъде в крак с нуждите на водещите съвременни армии. Борел отбеляза, че днес все по-често научните изследвания водят до открития в полза за военното и за цивилното производство, като понякога гражданските разработки изпреварват изследванията в отбраната.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени