Журналисти от Лента.ру с акция на честта

"Путин трябва да се махне. Той подпали безсмислена война и води Русия към пропаст" ,"Рекордните разходи за армията не помогнаха на Русия да победи Украйна", "Руският елит се оказа нищожество без воля", са част от заглавията им

Заглавията на Лента.ру. на 9 май
Заглавията на Лента.ру. на 9 май Източник: Скрийншот от архива на Лента.ру.

"С война е по-лесно да прикриеш провалите в икономиката". Путин трябва да се махне. Той подпали безсмислена война и води Русия към пропаст", "Рекордните разходи за армията не помогнаха на Русия да победи Украйна", "Руският елит се оказа нищожество без воля"...

 

Такива и още други подобни заглавия изпълниха днес интернет страницата на новинарската платформа Лента.ру. После бяха премахнати, но останаха в архивите в интернет, докато мнозина се питаха дали хакери не са пробили един от най-популярните в миналото източници на информация за руснаците, задушен от Кремъл, подобно на почти всички други медии в Русия днес.

 

Към всеки текст, включително този със заглавие "Влдимир Путин се превърна в жалък диктатор и параноик", има уточнение, че "не е съгласуван с ръководството, а за него администрацията на президента ще накаже изданието, така че бързо си направете скрийншот".

 

Оказа се, че това е протестна акция на двама журналисти от Лента.ру - ръководителят на отдела за икономически новини Егор Поляков и неговият колега редактор Александър Мирошников.

 

Ето какво написа Поляков за действията им, които са особено дръзки, защото станаха на 9 май - празник по повод победата на хитлеристка Германия преди 77 години, но милитаризиран от Кремъл през последните 20-тина години:

 

"Какво беше това? Такова, каквото изглежда. Никакъв "пробив от хакери", това е наше осъзнато решение, взето относително отдавна, но беше трудно да го реализираме (засега няма да говоря поради какви причини).

 

Главната причина е съвестта. Разбирам, че руското медийно пространство отдавна е разделено на сегменти на "ръкостискания" и "Лента" не попада там. Но лично аз знам много добри и достойни хора, които работят в медии, които не са от тази категория на "ръкостисканията", и затова призовавам потенциалните критици в професионалната - и не само - среда да не забравят за човечността и да не бързат да лепят етикети на всички.

 

Смятам, че на всички противници на войната сега е нужно да се обединят, независимо от възгледите им. Що се отнася до материалите, всичко е просто. След масовите блокирания из страната почти не остана медиа, която може да се гледа и чете без VPN или "дуумскролинг" (бел.ред. - безкрайно ровене в новините, често през умишлено все по-сензационни заглавия; обявена за дума на 2020 г. от Oxford English Dictionary).

 

Имаме гигантска аудитория, за което лично съм положил доста усилия, и затова със Саша решихме, че такъв пърформънс е единствено правилният. Подбрахме около 40-45 ключови фейкове/новини/факти, които руските медии започнаха да премълчават след началото на войната, описахме ги максимално подробно, стараейки се да не изпадаме в контрапропаганда.

 

Ключовото послание, разбира се, заложихме в текст, който прилича повече на колонка (което лично ме вбесява), но едновременно с това излага разбираеми факти и аргументи. Подписани са от нас. С мен вече разговаряха, предполагам, че може да кажем, че повече не работим в "Лента".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени