Зоран Заев: Джафери говори на албански пред ЕП заради българските провокации

Самият Джафери оправда постъпката си с "гъвкавостта на конституцията"

Зоран Заев
Зоран Заев Източник: European Commission

Македонският премиер Зоран Заев оправда обръщението на председателя на Народното събрание Талат Джафери на албански език пред Европейския парламент с българските провокации, предаде БГНЕС.

 

"Талат Джафери говори в нарушение на Конституцията пред Европейския парламент, но трябва да кажем, че там имаше три сесии. На две от тях говори на македонски, а на третата на албански език", каза Заев и подчерта: "Джафери бе провокиран от отделни лица от България, които заявиха, че ще уеднаквят нашите езици".

 

"Ние имаме близки езици, но те са различни и международно признати. Няма да търся отговорност от Талат Джафери. Той е един от основните пазители на македонската конституция", каза още Заев по повод на поведението на председателя на парламента, който предизвика доста реакции в страната.

 

Самият Джафери оправда постъпката си с "гъвкавостта на конституцията". "Не съм нарушавал Конституцията и за в бъдеще нямам никакви предразсъдъци. Във всеки отделен момент решавам какво е най-добре за държавата при представянето на нейните послания", каза Джафери пред "24 анализ". 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени