Зоран Заев: Фокусът е върху съвместния план за действие с България

Чувствителни въпроси не се решават в навечерието на изборите. Това заяви премиерът Зоран Заев в интервю по ТВ 24, цитиран от БГНЕС

Македонският министър-председател Зоран Заев
Македонският министър-председател Зоран Заев Източник: Orthodoxtimes

Правителството има уникална възможност по отношение на диалога с България и определено трябва да работим по плана за действие през този период, което означава създаване на положителен климат, насърчаване на сътрудничеството, но и положителен климат по политически въпроси. Чувствителни въпроси не се решават в навечерието на изборите, казва в интервюто македонският премиер. 

Позицията на министрите е позиция на правителството, нашата обща позиция. В тълкуванията можете да видите някои разлики. Определено трябва да работим по плана за действие през този период. Планът за действие означава създаване на плюсове, насърчаване на сътрудничеството, но също така и положителен климат по политически въпроси. Според мен двамата външни министри имат контакти, но не бива да пораждаме надежда, че нещо ще се случи до изборите в България. Когато попитате българските представители, те казват: "Защо не, ние можем и утре да го решим". Не. Чувствителните въпроси не се решават в навечерието на изборите”, каза Заев.

Според него и двете страни са ангажирани с последователното прилагане на Договора за добросъседство: "И така, търсим едно и също нещо, а именно двете страни да поемат своите отговорности при изграждането на инфраструктурата и в работата на образователно-историческата комисия, при предлагането на идеи и други подобни. И засега намираме решение, това е планът за действие. На секторно ниво вярвам, че тези дни предложенията ще бъдат хармонизирани. Дадохме набор от идеи, те върнаха набор от идеи. Те коментираха нашите идеи положително, ние техните положително. Това е набор от идеи и аз вярвам, че това е динамичен въпрос и можем да го надградим в бъдеще за още по-добро сътрудничество между нашите две държави", каза Заев.

Той добави, че следва да се съгласува междуправителствената конференция между двамата външни министри и техните екипи. Заев обясни, че става въпрос за подготовка и съвместна организация на спортни турнири, обмен на опит в дигитализацията, образованието, социалната защита, здравеопазването, "където вече сме си помагали няколко пъти", както добави македонският премиер.

Запитан за спора за македонското прилагателно, македонския език, идентичността, Заев е уверен, че както никъде по света не се водят преговори по въпроси за идентичността, така и от македонска страна няма да се преговаря.

"Когато питате България, те казват, че приемат реалността за съществуването на македонския език и македонския народ. Тук сме съгласни. По-нататък казват – да разговаряме за историята. Ние казваме – историята е работа на комисията по исторически и образователни въпроси, нека тя решава за историята. Като министър-председател на македонското правителство, искам и очаквам, нашият народ очаква, ясно признаване на македонския език и македонския народ, а не да казват – признаваме реалността, ама дайте да видим миналото, корените и всичко. Миналото и корените са моята идентичност. Значи, историята на моя македонски народ, историята на моя македонски език също са въпрос на идентичност. По въпроси за идентичността никъде по света не се преговаря, нито ние ще го направим. И това изобщо не е на масата за преговори, а само искането ни да ни признаят", каза премиерът.

Според него в Договора за добросъседство от 2017 г. е останала формулировката български език в съответствие с Конституцията на Република България или македонски език в съответствие с Конституцията на Република Македония, и това, казва той, трябва да бъде решено.

"Тя остана. Очевидно не сме успели да решим това още тогава. Но решихме – съществуването на двете нации – го има, съществуването на обща история между двата народа и държави – е вътре, вярвайки, че ще го направим. България ни призна първа. Признаването на суверенитета на тогавашната Република Македония означава признаване на суверенните права. Това са правата на самоопределяне. Какъв език говорим – това е нашият официален език, това е македонският език. Какви сме ние – ние сме македонци по определение и т.н. Нямаме проблем, че тук има граждани, които се чувстват българи. Нямаме никакви претенции към България, не само териториални, а и претенции за намеса във вътрешните работи, нито по въпросите на малцинствата, които са регулирани в международен план. Те имат своя специфична конституция и ние уважаваме тяхната конституция. При преброяването гражданите заявяват как се чувстват или други подобни неща. Но, наистина не можете да кажете, че Северна Македония предизвиква определени териториални претенции спрямо България. Това беше обсъдено от мен и премиера Борисов и нашите работни групи и установихме, че Северна Македония е същото като Република Северна Македония и се отнася до страната като политически субект", каза премиерът Зоран Заев.

Източник: БГНЕС

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени