Зоран Заев: Северна Македония е лидер във всички процеси на реформи на Балканите

Една от основните битки за всяка държава в Югоизточна Европа е как да помогнем на младите хора да останат в страната

Зоран Заев
Зоран Заев Източник: European Commission
Северна Македония е лидер във всички процеси на реформи на Балканите. Това заяви в интервю за предаването "Конфликтна зона" по "Дойче веле" премиерът на страната Зоран Заев. Според него основната битка е за това, как младите хора да не напуснат страната. Травмите от 16,5 години чакане на зелена светлина от ЕС са твърде големи, каза още Заев и добавя, че сега ЕС трябва да реши дали иска по-нататъшно разширяване.
 
"Когато ЕС реши да ни даде тази заслужена следваща стъпка, нека ни се обадят, защото след 16,5 години чакане, това е твърде голяма травма. Имахме 12 положителни препоръки от Европейската комисия, имаме 100% успех в процеса на реформа според последния доклад за Западните Балкани и най-висок резултат с 63% от заключенията за изпълнение на Програмата за икономическа реформа. Ние сме лидери на Балканите. Следователно, когато вземат решение, ние сме готови, а междувременно ще продължим европеизацията на Северна Македония", коментира Заев.
 
Македонският премиер похвали успеха на правителството си през последните четири години и каза, че една от най-важните задачи е да се предотврати емиграцията на младите хора от страната.
 
"Една от основните битки за всяка държава тук в Югоизточна Европа, както и за Северна Македония, е как да помогнем на младите хора да останат в страната и да си намерят работа, защото загубихме много младежи през последните 15 години. Станахме свидетели на голямо изселване от всички страни от Югоизточна Европа към Западна Европа, САЩ и други континенти. Имаме много успехи в тази посока, като се има предвид, че през последните четири години у нас сме създали над 100 000 работни места. Средната работна заплата се е повишила с 45%, а минималната заплата е нараснала с 65%. Имаме намаляване на безработицата от 24% на 16%", казва още македонският премиер. "Но, разбира се, подобряването на качеството на живот е най-голямата гаранция, че младите хора ще останат в страната", добавя той.
 
"ЕС не спази обещанието си. Защото официално обещаха на гражданите ни, че ако осъществим този процес, ще има и възнаграждение: бъдещето ни в ЕС. И ние продължаваме по този път. Но днес разочарованието е голямо", завършва той.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени