Зоран Заев: Сръбският и македонският народ винаги са били големи приятели и братя

"Последният акт на братска любов, показан от сръбския народ, е да се дарят повече от 8000 ваксини, когато има недостиг на ваксини по целия свят и когато Сърбия няма достатъчно, това е наистина велик акт на приятелство, който аз и нашия народ няма да забравим", каза Заев

Македонският министър-председател Зоран Заев
Македонският министър-председател Зоран Заев Източник: Orthodoxtimes

Вярвам, че Балканите вече не са бомба със закъснител, а се превръщат в европейски Балкани, където се изграждат мостове на приятелство и се намират решения чрез диалог и сътрудничество. Убеден съм, че дори тези решения, които все още не са намерени, ще бъдат намерени чрез диалог, каза македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизия H1, цитиран от Actualno. Запитан за идеята за обединяване на Косово и Албания, той каза, че това не е добре и че общото бъдеще на всички страни в региона е в ЕС.

 

"Европа без граници, Европа, където хората работят, сътрудничат и комуникират помежду си", каза Заев. Относно мини-Шенген той каза, че това ще бъде от полза за всички и ще засили регионалното сътрудничество. "Ако македонецът може да кандидатства за работа в Ниш или Нови Сад, точно както сърбин, или обратно, сърбин може да кандидатства за работа в Струмица или Скопие, ако нашата взаимна размяна на продукти наистина ускори процеса на гранично преминаване, ако позволим признаването на дипломи, за да могат гражданите да си намерят работа още по-лесно, ако можем да кажем на чуждестранните инвеститори, че за тяхната инвестиция във Враня или Ниш, ако се нуждаят от допълнителни инженери, могат да ги намерят в Скопие и да ги наемат, всичко това ще облагодетелства всички", каза премиерът на Северна Македония.

 

Той се надява, че мини-Шенген ще предизвика сериозно внимание в новото правителство на Косово, но също така и в Черна гора и БиХ, защото по този начин регионът като цяло ще се придвижи много по-бързо към ЕС. По отношение на отношенията между Белград и Скопие, имайки предвид факта, че Сърбия дари няколко хиляди ваксини на страната, но и на фона на проблемите, които имаше в миналото, Заев каза, че сътрудничеството непрекъснато се подобрява и напредва.

"Сръбският и македонският народ винаги са били големи приятели и братя, повечето от тях са православни християни, имаме отлично сътрудничество. В миналото имахме определени драми, които се случиха по време на смяната на правителството в средата на 2017 г., защото у нас имаше процес на широкомащабно подслушване", каза Заев. Той добави, че веднага след като е встъпил в длъжност в новото правителство, той е решил проблема с Вучич и оттогава имат сътрудничество, което непрекъснато се подобрява. Зоран Заев посочи, че в Северна Македония преди няколко месеца е взето решение за връщане на сръбския език като език по избор от 3-ти до 6-ти клас и че се прави подготовка за това в по-високите класове.

 

"Последният акт на братска любов, показан от сръбския народ, е да се дарят повече от 8000 ваксини, когато има недостиг на ваксини по целия свят и когато Сърбия няма достатъчно, това е наистина велик акт на приятелство, който аз и нашия народ няма да забравим", каза той. На въпрос дали спорът между МПЦ и СПЦ може да повлияе на отношенията със Сърбия, Заев потвърди, че е поискал от Вселенския патриарх независимост за МПЦ, но че е повдигнал въпроса и в поздравително съобщение, изпратено до новоизбрания сръбски патриарх Порфирий. 

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени