Зоран Заев: Сръбският и македонският народ винаги са били големи приятели и братя

"Последният акт на братска любов, показан от сръбския народ, е да се дарят повече от 8000 ваксини, когато има недостиг на ваксини по целия свят и когато Сърбия няма достатъчно, това е наистина велик акт на приятелство, който аз и нашия народ няма да забравим", каза Заев

Македонският министър-председател Зоран Заев
Македонският министър-председател Зоран Заев Източник: Orthodoxtimes

Вярвам, че Балканите вече не са бомба със закъснител, а се превръщат в европейски Балкани, където се изграждат мостове на приятелство и се намират решения чрез диалог и сътрудничество. Убеден съм, че дори тези решения, които все още не са намерени, ще бъдат намерени чрез диалог, каза македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизия H1, цитиран от Actualno. Запитан за идеята за обединяване на Косово и Албания, той каза, че това не е добре и че общото бъдеще на всички страни в региона е в ЕС.

 

"Европа без граници, Европа, където хората работят, сътрудничат и комуникират помежду си", каза Заев. Относно мини-Шенген той каза, че това ще бъде от полза за всички и ще засили регионалното сътрудничество. "Ако македонецът може да кандидатства за работа в Ниш или Нови Сад, точно както сърбин, или обратно, сърбин може да кандидатства за работа в Струмица или Скопие, ако нашата взаимна размяна на продукти наистина ускори процеса на гранично преминаване, ако позволим признаването на дипломи, за да могат гражданите да си намерят работа още по-лесно, ако можем да кажем на чуждестранните инвеститори, че за тяхната инвестиция във Враня или Ниш, ако се нуждаят от допълнителни инженери, могат да ги намерят в Скопие и да ги наемат, всичко това ще облагодетелства всички", каза премиерът на Северна Македония.

 

Той се надява, че мини-Шенген ще предизвика сериозно внимание в новото правителство на Косово, но също така и в Черна гора и БиХ, защото по този начин регионът като цяло ще се придвижи много по-бързо към ЕС. По отношение на отношенията между Белград и Скопие, имайки предвид факта, че Сърбия дари няколко хиляди ваксини на страната, но и на фона на проблемите, които имаше в миналото, Заев каза, че сътрудничеството непрекъснато се подобрява и напредва.

"Сръбският и македонският народ винаги са били големи приятели и братя, повечето от тях са православни християни, имаме отлично сътрудничество. В миналото имахме определени драми, които се случиха по време на смяната на правителството в средата на 2017 г., защото у нас имаше процес на широкомащабно подслушване", каза Заев. Той добави, че веднага след като е встъпил в длъжност в новото правителство, той е решил проблема с Вучич и оттогава имат сътрудничество, което непрекъснато се подобрява. Зоран Заев посочи, че в Северна Македония преди няколко месеца е взето решение за връщане на сръбския език като език по избор от 3-ти до 6-ти клас и че се прави подготовка за това в по-високите класове.

 

"Последният акт на братска любов, показан от сръбския народ, е да се дарят повече от 8000 ваксини, когато има недостиг на ваксини по целия свят и когато Сърбия няма достатъчно, това е наистина велик акт на приятелство, който аз и нашия народ няма да забравим", каза той. На въпрос дали спорът между МПЦ и СПЦ може да повлияе на отношенията със Сърбия, Заев потвърди, че е поискал от Вселенския патриарх независимост за МПЦ, но че е повдигнал въпроса и в поздравително съобщение, изпратено до новоизбрания сръбски патриарх Порфирий. 

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени