Ангел Кунчев: София ще въведе противоепидемичните мерки от Етап 3

Ще бъдат наложени ограничения в заведенията и ресторантите – работно време до 22 часа и ползване до 50% от капацитета на обектите

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: БНТ

София ще въведе противоепидемичните мерки от Етап 3 на плана за управление на пандемията. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след заседание на пандемичния комитет. Предстои решение на националния щаб, в което подробно ще бъдат разписани новите мерки.

 

Предвижда се въвеждането на ротационно обучение на по-големите ученици. Децата от първи до четвърти клас ще продължат да се обучават присъствено. През следващата седмица, която е последна преди междусрочната ваканция, в училище най-вероятно ще останат учениците от 7-и,10-и и 12-и клас, а тези от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас ще се обучават дистанционно, каза Кунчев.

 

Ще бъдат наложени ограничения в заведенията и ресторантите – работно време до 22 часа и ползване до 50% от капацитета на обектите. Мерките ще бъдат прецизирани в решението на националния щаб, който ще заседава утре. Според Ангел Кунчев те ще влязат в сила няколко дни след като бъдат обявени официално.

 

Подобни нови ограничения се очаква да бъдат въведени и в другите области с драстично повишение на заболеваемостта - Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив, каза още Кунчев.

Конкретните мерки по области зависят от предложенията на регионалните здравни инспекции.

 

Към момента у нас се наблюдава голяма разлика в заболеваемостта между отделни области, затова засега не се обсъждат нови мерки на национално ниво. Ако още области достигнат крайните етапи на плана обаче, това ще се случи, каза Кунчев.

 

Обхвата на клъстърите, по които се следи заетостта на интензивните легла у нас, е в процес на промяна, каза още Кунчев. Ще бъдат създадени 5 зони, всяка от които разполага с поне една университетска болница - София, Пловдив, Плевен, Варна, Стара Загора.

 

Ангел Кунчев коментира и обявеното облекчаване на мерките във Великобритания. Изтъкна, че ако България разполагаше с цифрите, с които в момента разполага Великобритания като заболеваемост, процент ваксинирани и т.н. , облекчаването на мерките би било напълно оправдано. Към момента обаче реалността у нас е много по-различна от тази в Обединеното кралство.

 

Кунчев не се ангажира с прогнози за края на пандемията, но заяви, че е привърженик на тезата, че коронавирусът става все по-малко патогенен и е в процес да се превърне в нормална респираторна инфекция.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени