Грипът вече е тук, настъпва с четири щама

Ваксините, които се ползват през последните години, са четиривалентни

Противогрипна ваксина
Противогрипна ваксина Източник: Depositphotos

Първите за сезона грипни вируси са доказани в Националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести, съобщиха от ведомството. Вирусът А(H1N1) е доказан в клинични проби на две пациентки, настанени за лечение в многопрофилната болница в Сливен. Епидемиолози прогнозират, че пикът на грипната епидемия ще е през януари и февруари, но още през декември ще зачестяват случаите на повалени от вируса.

 

"Ваксините, които се ползват през последните години, са четиривалентни. Те задължително включват два "А" щама, които най-често предизвикват пандемията, и два "Б" щама. Всеки, който желае да се предпази, трябва да се имунизира срещу грип", каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

 

Четири щама - Victoria (H1N1) и Darwin (H3N2) - тип А и Austria и Phuket - тип В ще ни разболяват тази зима, а "грипът", както популярно го наричаме, всъщност е остро инфекциозно вирусно респираторно заболяване, напомни инфекционистът от ВМА д-р Димитър Комитов, цитиран от "Труд".

 

За разлика от Ковид-19, той се характеризира с по-къс инкубационен период (24-36 часа) и рязко покачване на телесната температура. Типични оплаквания за сезонния грип са още болка и парене в очите, обилни нощни изпотявания, мускулна слабост и генерализирани болки по цялото тяло, последвани от гърлобол, хрема и болка зад гръдната кост.

 

Грипът може да се "пресече" - при бързо поставяне на диагнозата и моментално започване на антивирусната терапия, обяснява лекарят от ВМА. Д-р Комитов напомня, че на българския пазар има няколко одобрени препарата за подобно лечение.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени