Грипът вече е тук, настъпва с четири щама

Ваксините, които се ползват през последните години, са четиривалентни

Противогрипна ваксина
Противогрипна ваксина Източник: Depositphotos

Първите за сезона грипни вируси са доказани в Националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести, съобщиха от ведомството. Вирусът А(H1N1) е доказан в клинични проби на две пациентки, настанени за лечение в многопрофилната болница в Сливен. Епидемиолози прогнозират, че пикът на грипната епидемия ще е през януари и февруари, но още през декември ще зачестяват случаите на повалени от вируса.

 

"Ваксините, които се ползват през последните години, са четиривалентни. Те задължително включват два "А" щама, които най-често предизвикват пандемията, и два "Б" щама. Всеки, който желае да се предпази, трябва да се имунизира срещу грип", каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

 

Четири щама - Victoria (H1N1) и Darwin (H3N2) - тип А и Austria и Phuket - тип В ще ни разболяват тази зима, а "грипът", както популярно го наричаме, всъщност е остро инфекциозно вирусно респираторно заболяване, напомни инфекционистът от ВМА д-р Димитър Комитов, цитиран от "Труд".

 

За разлика от Ковид-19, той се характеризира с по-къс инкубационен период (24-36 часа) и рязко покачване на телесната температура. Типични оплаквания за сезонния грип са още болка и парене в очите, обилни нощни изпотявания, мускулна слабост и генерализирани болки по цялото тяло, последвани от гърлобол, хрема и болка зад гръдната кост.

 

Грипът може да се "пресече" - при бързо поставяне на диагнозата и моментално започване на антивирусната терапия, обяснява лекарят от ВМА. Д-р Комитов напомня, че на българския пазар има няколко одобрени препарата за подобно лечение.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени