Министър Костадин Ангелов: Отчитаме устойчива тенденция за увеличаване на случаите на Ковид-19 (На живо)

Мерките се изключително либерални, но успяваме да запазим едни от най-ниските нива на заболяваемост и смъртност в Европа

Брифинг на Националния оперативен щаб
Брифинг на Националния оперативен щаб Източник: БНТ

Наблюдава се трайна тенденция за покачване на новозаболелите в последните седмици. Това каза в началото на брифинга здравният министър. Мерките в нашата страна са най-либерални, спрямо тези в Европа, отбеляза още той. Дневната заболеваемост е 143 на 100 000 души. 
Министър Ангелов каза още, че 913 са новите случаи, 3230 души са в лечебни заведения, над 600 са излекувани. 29 са новите случаи на заразени сред медицинския персонал. Според него за последната седмица тенденцията е обърната – има повече заболели, отколкото излекувани. В лечебните заведения 35% е заетостта на леглата за лечение, 38% за интензивно лечение. В системата на образованието са направени над 29 хил.теста. Когато заговорим за затягане на мерките, се говори, че пречим на икономиката. Когато ги разхлабих се казва, че не ни е грижа за хората. Всички ние плащаме изключително висока лична цена и цена като екип. Но само по този начин – последователно, можем да извоюваме победа над този вирус. "Миналата седмица получихме писмо от еврокомисаря по здравеопазване, с което осъзнахме, че трябва да намалим износа на кислород. Винаги мислим първо за нашите граждани и после за всички останали", обясни министърът на здравеопазването.



Доц. Ангел Кунчев информира, че в момента в ЕС по заболяваемост водят Португалия, Испания и Ирландия. Най-ниска в ЕС е заболяваемостта в България, Гърция и Финландия. "Има раздвижване в страната. От жълто-оранжевия сектор почти всички са в червения. Само 4 региона са в жълтата зона. Темпът на нарастване не е висок, но е видим", добави той.

Ген. Мутафчийски каза, че заболяваемостта е увеличена с 32%. Смъртността е увеличена само с 4%. "Установихме като особеност в България, че смъртността се увеличава около 16 дни след увеличението на заболяваемостта. В болниците има около 15% увеличение на приетите. Интензивните структури все още не са толкова натоварени. Това към днешния момент не е особено предизвикателство пред здравната система. Голямо е увеличение в Кюстендилска област при приетите болни. Първите ваксинирани във военните сили са контингентът, който заминава за Пакистан. Защитен е на 100%, което смятаме за изключителен успех. Планираме да направим много агресивна изяснителна кампания", информира той.



Министър Ангелов каза, че работещите в правосъдието попадат в 3 фаза за ваксиниране. Той отрече да имат данни за човек, който е със сложена ваксина и да се е заразил повторно. "Постигането на имунитет се случва десетина дни след поставянето на втората доза на ваксината. Това, което се случва в Европа и България е началото на третата вълна. По отношение на информационната кампания проведох среща с редакторите и ръководителите н ановините, вече има специални рубрики дори по темата за коронавируса и ваксинацията, предстоят разговори с обществената телевизия, разработили сме информационни пакети за цялостна информационна кампания. Ако направите сравнение с други държави, ще видите че България в никакъв начин не е изоставаща спрямо тях", подробно обясни проф. Ангелов. 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени