Проф. Тодор Кантарджиев: Може да сме свидетели на нови рекорди заболеваемост тази седмица

Работодателите да се подготвят за временната нетрудоспособност на много хора

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: NOVA NEWS

"Броят на заразените с COVID-19 ще продължи да се увеличава. Тази седмица в работните дни може да достигнем и рекорди на дневна заболеваемост". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в студиото на „Здравей, България”. 

 

"Основната заплаха за нашето общество в момента е голямата временната нетрудоспособност. Част от хората ще трябва да си бъдат вкъщи. Те няма да са много болни, но няма да са на работа. Трябва да се направят графици и отделни екипи в предприятията, трябва да има взаимозаменяемост, ако не искаш да ти спре предприятието.

 

Това, освен ваксинацията, е най-важното в момента", каза още той. Кантарджиев е категоричен, че хората със симптоми на коронавирус трябва да си останат вкъщи. "Заразените не трябва да ходят на работа. Ако някого го дразни гърлото или има хрема и кихане – нека си остане вкъщи", коментира той.

 

"За съжаление при Омикрон има пет пъти по-голяма вероятност да го прекараш втори път. Който е боледувал преди повече от 4-5 месеца – нека се ваксинира. Притеснява ме и това, че не знаем при Омикрон какво се случва с т.нар. "късен COVID". Не е ясно и колко ще трае имунитета след този вариант на коронавируса”, посочи още Кантарджиев.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени