Проф. Тодор Кантарджиев: В момента имаме случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември очакваме респираторен синцитиален вирус

"Респираторният синцитиален вирус прави тежки пневмонии и усложнения", заяви консултантът на Столична община

Тодор Кантарджиев по БНТ
Тодор Кантарджиев по БНТ Източник: БНТ

"До края на ноември случаите на респираторни инфекции ще се увеличават, както в момента имаме случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември очакваме и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора.

 

Той прави тежки пневмонии и усложнения", заяви консултантът на Столична община за ваксинационния процес и бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

По думите му октомври заради топлото време случаите на COVID-19 са намалели.

 

"До края на ноември трябва да очакваме и първите случаи, в Европа вече ги има, на сезонен грип. Тази година сезноният грип според Центъра на контрол на заболяванията Стокхолм, се смята, че ще бъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа.

 

Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не очакваме нещо изненадващо. Очакваме по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди ковид, очакваме и увеличаване на ковидните случаи. Вирусът, който претърпя много мутации стана доста несмъртоносен.

 

Когато един причиняващ епидемично разпространение на заболяването микроорганизъм е слабо смъртотоносен, той е генетично много различен. Това прави изненадите с появата на някои негови мутации и това прави фактът, не че не действат ваксините, но действат много по-слабо, отколкото на силните вируси.

 

Силните, опасни микроорганизми за тях има ваксини, които поставени, ти си предпазен - така е с тетанус, дифтерия, детски паралич... Докато, когато микроорганизмът е генетично разнороден, не така опасен, ваксините предпазват от тежко разболяване", каза Кантарджиев.

 

"Според секвенирането в Националния център по заразни и паразитни болести преди дни има доказан вариант на Омикрон - BQ 1.1 вариант, който е под-под вариант и нов, все едно, вариант. Центърът по контрол на заболяванията в Атланта и Европейският в Стокхолм казват, че ноември месец той ще започне да измества другите варианти.

 

Това в България ще стане доста по-бавно, отколкото в Европа и САЩ. Вече е доказан при 76 годишна жена у нас. Той не протича по-тежко, не е по-смъртоносен, но се разпространява по-лесно. Важно е да се знае за него, че той, макар и по-различен от BA5 и BA4, все пак си остава факта, че ако човек се ваксинира с новите ваксини, тоест има два бустера ваксина срещу Омикрон, вероятността за тежко протичане на болестта е минимална.

 

Ваксинирането може да стане заедно с противогрипната ваксина, дори може да стане в едни ден ", посочи той.

По думите на микробиолога при начало на вирусна инфекция е най-добре да се започне с антиоксиданти. Той препоръчва и лимон със сода, което унищожава вируса в носоглътката и така не му дава възможност да се репликира. Много полезен е и доматът.

 

"По отношение на опасния респираторен синцитиален вирус, който започва малко преди грипната вълна, има успешна програма в България, според която всички недоносени бебета задължително се ваксинират с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус.

 

Това предпазва бебета с поднормени тегло и малките деца. Възрастните им роднини не трябва да контактуват с новороденото поне до 40 - тия ден, за да не се заразят те, а и да не заразят бебето с бактерия на "магарешката кашлица" - с коклюш. Симптомите на този вирус са тежка пневмония и той е опасен", обясни Тодор Кантарджиев.

 

Той препоръча в момента да се започне прием на витамин Д за поне за 10 дни, за да се предпазва лигавицата с оглед на идващите вирусни заболявания през зимата, като приемът на витамини под формата на лекарствени прекарати също да не е през цялата зима, а за около 20 дни.

 

Приемът на храни обаче, най-вече плодове и зеленчуци, които са антиоксиданти, е препоръчителен, а и те не се натрупват и не натоварват организма. Проф. Кантарджиев припомни, че антибиотичното лечение се включва, когато вече са налице бактериални усложнения, като пневмонията.

 

За сезонния грип имаме достатъчно на брой антивирусни лекарствени средства, които се изписват от лекар. Те трябва да започнат да се приемат при първи симптоми в първите два до три часа. Когато се започне веднага приемът, след три дни ще бъдеш напълно здрав, каза още Кантарджиев.

 

Според него пикът на грипа ще дойде в третата третина на януари или в първата десетдневка на февруари. Преди тези периоди е добре да има т.нар. "грипни ваканции", което дава положителен ефект срещу разпространението на респираторните инфекции.

 

Тодор Кантарджиев заяви също, че е много малка вероятността да се разболееш едновременно и с грип, и с ковид, но ако това стане, се лекуват едновременно и двете, като в първия етап се лекува носоглътката и се увеличават антиоксидантите.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени