Здравният министър: Спрях конкурси за нови директори на болници под натиск от Денков и Габриел

Той подозира, че Денков и Габриел искали следващият министър "с друг мандат и с други възможности" да проведе тези конкурси

Проф. Христо Хинков
Проф. Христо Хинков Източник: МЗ

"Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора. Аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков". Това обяви пред bTV министърът на здравеопазването Христо Хинков, който уточни, че ставало дума за "10-15 болници". 

 

Той подозира, че Денков и Габриел искали следващият министър "с друг мандат и с други възможности" да проведе тези конкурси. Или настояването им беше принципно, в смисъл че не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката.  

 

Мандатите на настоящите директори ще изтекат след март. "На заседание на здравната комисия голяма част от депутатите гласуваха аз да си оттегля заповедта за уволнението на шефа на "Пирогов". Това говори много за политическия гръб на д-р Димитров", разсъждава си министърът, който подчерта, че неговият гръб, с който получава поста е "само от ДСБ".

 

"Голяма част от директорите на държавни болници у нас се назначават с протекцията на политически сила, най-различни. Големи интереси има там", каза още Хинков.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени