Акад. Петрунов: Трябва да се тревожим, ако не достигнем колективен имунитет от 60-70%

Две са най-големите открития в областта на медицината – ваксините и антибиотиците. Ако тях ги нямаше сега нямаше да сме толкова хора на Земята. Необяснимо е, че дори мои колеги съветват да не се поставят ваксини, изрази учудването си той

Акад. Богдан Петрунов
Акад. Богдан Петрунов Източник: БНТ

Безспорно има увеличаване на случаите на COVID-19. Това създава сериозен диагностичен проблем. Изправени сме пред една нова COVID-вълна. Надявам се, че увеличаването на случаите няма да претовари здравната ни система. По-рано от края на годината няма да видим светлина в края на тунела. Това заяви председателят на Отделението за медицински науки към БАН акад. Богдан Петрунов в предаването "Панорама" по БНТ. 

Имунитетът, създаден от ваксината, заедно с имунитета, създаден от преболедувалите, са факторите на създаването на т. нар. популационен имунитет или колективен имунитет. По думите е тревожно, ако страната ни не достигне 60-70% колективен имунитет, сподели акад. Петрунов. 

"България досега имаше най-либералния режим в Европа, дори в целия свят. За съжаление той не се спазваше на много места. Това ще доведе до по-широко разпространение на вируса", предупреди той. "Това, което се прави в момента е правилно. Проблемът е не само социален, но и икономически", отбеляза той. "Трябва да спазваме елементарните противоепидемични мерки – да носим маски, да спазваме дистанция и да ограничим социалните си контакти. Трябва да се научим да живеем в тази среда. Това го виждаме в целия свят. Не трябваше да се отварят спортните центрове, моловете, местата където се събират много хора, отчитам го като грешка. Ограниченията трябваше да останат до края на март", посъветва акад. Петрунов.

"Маската не ви предпазва от вируса. Той не е врабче. Това е механичен слой, който помага този опасен аерозол да не достига до нас. Имунитетът на преболедувалите и този от ваксините ще ни помогне по-бързо да изградим колективен имунитет. Ако не достигнем колективен имунитет от 60-70% нещата ще са много тревожни", обяви акад. Богдан Петрунов.

 

Според него капацитетът на здравната система е достатъчен в момента и болниците няма да се препълнят, но безспорно има увеличаване на случаите, разпространяват се все повече и повече новите варианти на щамовете, които създават сериозния медицински проблем, и диагностичен, и лечебен. "Няма съмненние, че ние сме изправени пред една нова вълна на разпространение на инфекцията и аз се надявам, че с по-сериозни имунизационни усилия и възможност да се имунизират все повече българи ще задържим това развитие, но аз лично мисля, че ние по-рано от началото на годината няма да видим светлина в тунела", заяви акад. Петрунов. Според него е правилно връщането на учениците в училище:

"Това е чудесно решение за мен, защото това иначе е колосален проблем за мен, той не е само здравен, той е социален, икономически", каза акад. Петрунов.

 

Той призова да се спазват елементарните противоепидемични мерки.

"Както сме се научили с грипа да живеем, така и с много други инфекциозни болести, трябва и с коронавируса да се научим да живеем - да носим маски, да спазваме разстоянието един от друг, колкото е възможно по-малко социални контакти", каза Петрунов. Според него е било рано да бъдат отварени спортните центрове, моловете и е трябвало тези ограничения да отпаднат на 1 март, когато е предвидено да бъдат отворени и ресторантите.


"Две са най-големите открития в областта на медицината – ваксините и антибиотиците. Ако тях ги нямаше сега нямаше да сме толкова хора на Земята. Необяснимо е, че дори мои колеги съветват да не се поставят ваксини", призна той. Определено тази пандемия ще ни промени, ще промени мисленето ни, прогнозира акад. Петрунов.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени