Ангел Кунчев поясни за новите правила за влизане в България

Според него е нормално да има задължителни ваксини за някои професии, които крият риск за много хора

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: МС

На брифинг пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде разяснения за новите правила за влизане на територията на България. Поводът е последната информация на Министерството на здравеопазването от днес по повод актуализирания списък с държавите, които са в "червената зона".

 

"Всички български граждани и членовете на техните семейства имат право да влязат в България, независимо какви документи носят. Ако те имат предварителни изследвания - това е по-добрият вариант. За тези, които нямат, се изисква PCR-тест, ако нямат - те се поставят под карантина за 10 дни. В случай, че го направят веднага след влизането и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на РЗИ отменя карантината", поясни доц. Кунчев.

 

"Европейският сертификат за ваксинация дава много по-голяма свобода на придвижване, особено в рамките на ЕС", допълни главният държавен инспектор. "Червената зона" е най-важна за нас. В този списък се поставят страните с най-висок внос на някои от вариантите, които ни притесняват и които не искаме да допускаме в България, както и високата заболеваемост при тях", каза още Кунчев.

 

Главният държавен инспектор коментира и очакванията за следващата вълна на COVID-19, както и притесненията около "Делта" варианта, като заяви: "В момента се потвърждават данните, че ситуацията се влошава с доста бързи темпове в Кипър, Гърция, Испания и Португалия и някои области на Нидерландия. Тази вълна ще се развива и очакваме да достигне до всички страни, въпросът е това да е по-бавно и по-малък размер. Нас най-много ни касае индийският вариант, който вече е представен в целия свят. Бихме могли да очакваме постепенно повишаване на процента на положителните проби за индийския вариант", заяви Кунчев.

 

"Оптимистичният вариант е да очакваме следващата вълна през септември – октомври. В момента сме в най-добрата ситуация, която обаче няма да се задържи повече от седмица – две. Оттук нататък ще започне ръст и от нас зависи колко ще е бърз и интензивен. Ако не успеем да постигнем по-висок имунизационен обхват, ще се повтори картината, която виждаме в Испания, Гърция и Кипър", допълни Кунчев. Той заяви, че България е изпратила заявка за PCR тестове, които ЕК да ни предостави.

 

"Сумата е над 1.6 млн. евро. Целта е да улесним хората, на които им предстои да се завърнат в страната. РЗИ продължава търсенето и назначаването на още хора, които да работят на границите, за да се улесни влизането в страната", посочи той. "Осигурени са още устройства за разчитане на QR кодове на границите, но граничните пропускателни пунктове и летищата ще бъдат все по-натоварени и се очаква голям пътникопоток през Кулата, Капитан Андреево и Калотина", каза Кунчев. Според него е нормално да има задължителни ваксини за някои професии, които крият риск за много хора.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени