Антиваксърът Стойчо Кацаров: Ако повече учители и родители се бяха ваксинирали, нямаше да тестваме учениците

Тази година разходите за здравеопазване ще надхвърлят 7 млрд. лева, разкри той

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: Дарик радио
"Водещо е нивото на разпространение на вируса - преценихме, че тестване веднъж седмично представлява малък риск, по-важното е децата да се върнат на училище". Това посочи в "Седмицата" на Дарик радио служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, коментирайки тестовете за учениците и връщането им клас от понеделник.
 
По отношение на кризата с липсващите тестове, министър Кацаров посочи, че задължението да се купят тестове за учениците е на Министерството на образованието и науката. "Тестването позволява да не се спира цялата паралелка от училище. Преди да въведем тестването, откриването на ученик с положителна проба водеше до карантиниране на цялата паралелка и ставаше един порочен кръг", коментира още Кацаров.
 
Кацаров посочи, че ако всички хора над 60 години се ваксинират, това ще доведе до връщането на учениците безусловно в час, защото най-тежко протича заболяването при хората в тази възрастова група и най-много хора над 60 години умират от вируса. Ако хората над 60 годишна възраст се ваксинират на 100 процента, тогава ние няма да имаме тези проблеми, подчерта министърът на здравеопазването.
 
По отношение на ваксинацията на деца под 12 години Кацаров коментира, че се очаква нова разфасовка на ваксината, която ще бъде достъпна в началото на следващата година. "Има регулаторен орган, който е казал, че ваксината може да се прилага на деца - след като ЕМА се е произнесла, за мен няма причина това да не се случва", посочи той. 
 
"Тази година разходите за здравеопазване ще надхвърлят 7 млрд. лева - това е безпрецедентен разход. И при този разход не се вижда пропорционално повишаване на качеството на здравеопазването и на здравната система. Трябва да бъде организирана по по-добър начин, а това означава реформи", каза Кацаров, с което остави впечатление, че не е министър, а международен наблюдател.
 
Ако някой е генерално отговорен за лошото състояние на здравната система, това не са лекарите, а това е правителството, смята здравният министър. "Не може да се ограничи разпространението на Омикрон. Неизвестността плаши - какви са характеристиките и особеностите на новия щам, дали е по-страшен. Ние не знаем почти нищо за него, не знаем дори дали прилаганите в момента ваксини дават ефективна защита срещу него", коментира Кацаров по отношение на новия вариант на коронавируса. 

Още от "Здравеопазване"

Само за ден 500 българи влязоха в здравните си досиета чрез еЗдраве

Министерството на здравеопазването, съвместно с Министерството на електронното управление, организира и изнесени пунктове, където могат да сдвоят електронните си здравни досиета със своите мобилни телефони чрез приложението еЗдраве

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени