Антиваксърът Стойчо Кацаров: Затягаме мерките още в понеделник, спираме парите за лекарите на първа линия

Допълнителните 1000 лева за лекарите за август месец са под въпрос, съобщи Кацаров

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: bTV

"Противоепидемични мерки срещу COVID-19 вероятно ще има още другата седмица", обяви в ефира на bTV здравният министър Стойчо Кацаров. В предаването "Тази сутрин" той коментира, че ситуацията със заболеваемостта в страната се следи изключително внимателно. "Това, което ни тревожи не е мащаба, а скоростта, с която расте заразата", коментира Кацаров. Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%.

 

"Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови", коментира Кацаров. "Ние следим ситуацията, като предвиждаме възможност за ваксинирани хора да посещават събития", допълни той. Здравният министър добави, че искат при въвеждането на нови мерки паралелно да тръгнат и мерки за подпомагане на засегнатите браншове. Кацаров залага и на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта.

 

"Ние сме осигурили необходимите лекарства и предпазни  средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, но това което увеличава рисковете е лошото състояние на здравната ни система като цяло", допълни здравният министър. Той не се ангажира с позиция как ще започне учебната година. Всичко ще зависи от статистиката за заболеваемостта преди 15 септември.

 

"Към този момент няма нужда от мерки спрямо учебните заведения. За тях ще се решава в седмицата преди началото на учебната година", каза Кацаров. Той уточни, че детските градини ще работят до последно. Допълнителните пари за медиците са под въпрос. Стойчо Кацаров каза, че допълнителните 1000 лева за лекарите за август месец са под въпрос заради висящата актуализация на бюджета.

 

"Тази актуализация е необходима. Народното събрание трябва да ни позволи да извършим плащания. И тук не става въпрос само за парите на първа линия, а за лекарства, за лечение с антитела, за ремдесивир", каза Кацаров. "Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може и до средата на септември. Всички мерки са взети, но трябва да бъдат финансирани", каза още здравният министър.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени