Асен Василев към министър Хинков: Стига циркове, подай си оставката

Той сравни опита за смяна на директора на "Пирогов" с гласуването на бюджета за 2024 г., като припомни своя заявка, че ще подаде оставка, ако не се приеме неговата концепция за финансите на държавата

Асен Василев
Асен Василев Източник: Zonanews

Финансовият министър Асен Василев призова здравния министър Христо Христов да не прави циркове, а да подаде оставка, ако не среща подкрепа за политиката, която води.

 

"Няма как бюджетът на държавата да става заложник на независимо кой шеф на болница. Моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилно е да си подаде оставката. Не е моя работа да му я искам", заяви Асен Василев.

 

"Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората, които назначава, тъй като неговият подпис седи зад това. Но, ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове", заяви Асен Василев.

 

Той сравни опита за смяна на директора на "Пирогов" с гласуването на бюджета за 2024 г., като припомни своя заявка, че ще подаде оставка, ако не се приеме неговата концепция за финансите на държавата. 

 

Василев направи изявлението си съвместно с Йордан Цонев, председател на комисията по бюджета, като беше обявено, че утре (7 декември) в пленарната зала на Народното събрание ще започне с гласуването на данъчните закони, а следващата и бюджета за 2024 г.

 

"Господин Василев много ясно ви каза като министър, че, ако един министър не събира подкрепа от подкрепящото го мнозинство за политиките си, трябва да подаде оставка. Не сме дискутирали нищо конкретно по бюджета и данъците, защото вече сме го дискутирали в детайли. Дискутирахме само графика и стартирането на процедурата", заяви Цонев.

 

"Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне с приемането на вече приетите от комисия данъчни закони утре в зала, след което в следващата седмица да се приеме големия бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети на второ четене, за да може преди Коледа държавата да е с приет голям бюджет", добави финансовият министър Асен Василев.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени