Асена Сербезова освободи директора на "Пирогов"

За временно изпълняващ длъжността директор е назначен д-р Валентин Димитров - председател на борда на директорите на "Пирогов"

УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"
УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" Източник: Zonanews

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи директора на болница "Пирогов" Иван Поромански. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ. Мотивите за това са констатирани нарушения в управлението на лечебното заведение.

 

През последните четири месеца звено "Вътрешен одит" на МЗ е извършило две последователни проверки в "Пирогов", резултатите от които са предадени на Софийската градска прокуратура, съобщиха от ведомството в четвъртък. Проверките в лечебното заведение са назначени на база постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.  

 

През  март тази година е назначена проверка, при която е установено, че изнесената в сигналите информация се потвърждава. Към 28 февруари просрочените задължения на лечебното заведение към доставчици са в размер на 14.8 млн. лв., а към края на март вече надхвърлят 16 млн. лв. Заради това по-рано МЗ назначи прокурист, който да стабилизира болницата.

 

Липсата на правила, по които болницата да погасява просрочените си задължения към доставчици, направените два еднолични опита да бъде заличен от Търговския регистър назначения от Съвета на директорите прокурист без да има общо решение за това действие и без да е уведомен принципалът в лицето на министъра на здравеопазването, са основните мотиви за отстраняванетто на Поромански. Поромански беше назначен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров през лятото на миналата година, след отстраняването на тогавашния директор и сега депутат от ГЕРБ проф. Асен Балтов.

 

При настоящата проверка МЗ е открило проблем и около изграждането на съвместен медицински център в Царево между общината и "Пирогов", за целите на който е била изнесена скъпа апаратура от "Пирогов": рентгенов апарат, компютърен томограф (32-срезов скенер) и др.

 

За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение, до провеждане на конкурс, Сербезова е назначила д-р Валентин Димитров. До момента Димитров е председател на борда на директорите на "Пирогов". Бил е завеждащ интензивен сектор в детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора и има дълъг управленски опит в различни дружества в сферата на здравеопазването.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени