Д-р Аспарух Илиев: Антиваксиналната и антиковид реторика са в основата на изборния успех на "Има такъв народ"

Вирусът се променя, но това няма да е безкраен процес, казва специалистът

Д-р Аспарух Илиев
Д-р Аспарух Илиев Източник: Личен архив

Политиката трябва да представи решения, които да обединят обществото. Прекалено много страхът влезе в управлението на кризата в България миналата година и това доведе до недоверие. Това мнение изрази пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.

 

В Европа 30 години нямахме пандемия от този мащаб. Ключовата дума в последната година и половина беше информация и спокойствие. Много е важно хората да знаят какво се случва, каза още той. 

 

Делта варианта намалява леко ефективността на ваксините и ние просто трябва да се напасваме. Това няма да е постоянен процес на промяна, който 1-2 години ще ни изненадва, но ваксините ще го настигнат и ще коригират това нещо, обясни д-р Илиев. 

 

Не бива да се разчита на преболедуването, не бива да се разчита на фалшиви информации, вирусът е опасен и има много тежки последици след преболедувалите го, каза още той.


"Малко е късно, но никога не е невъзможно да се опитаме част от обществото отново да я вземем на кораба на правилните мерки", заяви Аспарух Илиев в предаването "Преди всички". Антиваксиналната и антиковид реторика в основата на кампанията на ИТН са сред основните фактори за техния изборен успех, коментира Аспарух Илиев по повод заявленията на най-голямата политическа сила срещу принудителното ваксиниране.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени