Д-р Аспарух Илиев: Антиваксиналната и антиковид реторика са в основата на изборния успех на "Има такъв народ"

Вирусът се променя, но това няма да е безкраен процес, казва специалистът

Д-р Аспарух Илиев
Д-р Аспарух Илиев Източник: Личен архив

Политиката трябва да представи решения, които да обединят обществото. Прекалено много страхът влезе в управлението на кризата в България миналата година и това доведе до недоверие. Това мнение изрази пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.

 

В Европа 30 години нямахме пандемия от този мащаб. Ключовата дума в последната година и половина беше информация и спокойствие. Много е важно хората да знаят какво се случва, каза още той. 

 

Делта варианта намалява леко ефективността на ваксините и ние просто трябва да се напасваме. Това няма да е постоянен процес на промяна, който 1-2 години ще ни изненадва, но ваксините ще го настигнат и ще коригират това нещо, обясни д-р Илиев. 

 

Не бива да се разчита на преболедуването, не бива да се разчита на фалшиви информации, вирусът е опасен и има много тежки последици след преболедувалите го, каза още той.


"Малко е късно, но никога не е невъзможно да се опитаме част от обществото отново да я вземем на кораба на правилните мерки", заяви Аспарух Илиев в предаването "Преди всички". Антиваксиналната и антиковид реторика в основата на кампанията на ИТН са сред основните фактори за техния изборен успех, коментира Аспарух Илиев по повод заявленията на най-голямата политическа сила срещу принудителното ваксиниране.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени