Бабинден е. Празнуват акушерките

Трите елемента на Бабинден са къпане, угощение на младите булки в дома на бабата и влечугане (къпане) на бабата

Бабинден е езическия обичай съдържа, който три основни елемента. Това са: Къпане, угощение на младите булки в дома на бабата, влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Това е един от най-големите народни празници. Желанието да се засвидетелства почит към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.
 

Трите елемента на Бабинден са къпане, угощение на младите булки в дома на бабата и влечугане (къпане) на бабата. Последният е разпространен само на отделни места в страната.

 

Къпането на малките деца от бабата (народна акушерка) – се съпровожда с благословии, намазване на децата с мед и  масло.  На бабата  се  подарява вълна и обредни кравайчета. Обичаите са за здраве.

 

Извършва се  угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят се хляб, баница, печена кокошка и вино.  Младите поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.

 

Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна.

 

Пеят обредни песни с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за умилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.


Бабинден е един от големите народни женски празници, който е посветен на "бабите", т. е. жените, които помагат при раждане, както и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени