България може да се сдобие с 8 медицински хеликоптери

Министър Гвоздейков потвърди, че първият от хеликоптерите вече е произведен, свален е от поточната линия и му се извършват тестове

Медицински хеликоптер
Медицински хеликоптер Източник: Facebook

Полагаме усилия медицинските хеликоптери да са с два повече и от шест да станат осем. Това заяви в ефира на БНТ министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той обясни, че договорът с италианския производител на шестте машини има опция, според която могат да бъдат добавени още две машини.

 

"При разговори с министъра на финансите и министъра на здравеопазването сме получили уверението, че ще бъдат осигурени средства, за да може да се осигури авансово плащане за още два хеликоптера. Полагаме усилия да бъдат с два повече – осем", каза той.

 

Министър Гвоздейков потвърди, че първият от хеликоптерите вече е произведен, свален е от поточната линия и му се извършват тестове. По думите на министъра в средата на декември за Италия ще замине българска приемателна комисия, а първият хеликоптер ще лети до България на 15 януари. Втората въздушна линейка се очаква през юни.

 

Припомняме, че България няма нито един медицински хеликоптер и е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с такъв. Последният беше продаден през 2019-та година. Така на практика спасителните акции по въздух в планините, труднодостъпните региони и в отдалечените населени места станаха абсолютно невъзможни.

 

Активните опити България да се сдобие с хеликоптери за спешна медицинска помощ датират поне от 2020 г. Те обхванаха мандатите на шест правителства и в началото на тази година най-накрая се увенчаха с успех.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени