България може да се сдобие с 8 медицински хеликоптери

Министър Гвоздейков потвърди, че първият от хеликоптерите вече е произведен, свален е от поточната линия и му се извършват тестове

Медицински хеликоптер
Медицински хеликоптер Източник: Facebook

Полагаме усилия медицинските хеликоптери да са с два повече и от шест да станат осем. Това заяви в ефира на БНТ министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той обясни, че договорът с италианския производител на шестте машини има опция, според която могат да бъдат добавени още две машини.

 

"При разговори с министъра на финансите и министъра на здравеопазването сме получили уверението, че ще бъдат осигурени средства, за да може да се осигури авансово плащане за още два хеликоптера. Полагаме усилия да бъдат с два повече – осем", каза той.

 

Министър Гвоздейков потвърди, че първият от хеликоптерите вече е произведен, свален е от поточната линия и му се извършват тестове. По думите на министъра в средата на декември за Италия ще замине българска приемателна комисия, а първият хеликоптер ще лети до България на 15 януари. Втората въздушна линейка се очаква през юни.

 

Припомняме, че България няма нито един медицински хеликоптер и е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с такъв. Последният беше продаден през 2019-та година. Така на практика спасителните акции по въздух в планините, труднодостъпните региони и в отдалечените населени места станаха абсолютно невъзможни.

 

Активните опити България да се сдобие с хеликоптери за спешна медицинска помощ датират поне от 2020 г. Те обхванаха мандатите на шест правителства и в началото на тази година най-накрая се увенчаха с успех.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени