Бившият зам.-министър Димитър Петров: Фирми сезираха КПКОНПИ за нарушения при договорите за училищните тестове

Началник-кабинета на министъра е много близък с настоящия шеф на Педиатрията, допълни той

Димитър Петров
Димитър Петров Източник: БНТ

КПКОНПИ започна проверка по изнесени в публичното пространство данни за нарушения при сключването на договорите за доставка на тестовете за децата в училищата. Разкрития за подобни нарушения направи бившият заместник-здравен министър д-р Димитър Петров, който беше гост по темата в предаването "Говори сега" по БНТ.

 

Аз не съм сезирал КПКОНПИ, доколкото знам е сезирано от фирми, участвали в процедурата, обясни Петров. Досегът ми до тази процедура беше дали има пари в бюджета за тези дейности. С парите нямаше проблем, но ми направи впечатление, че министър Кацаров каза следното - имахме отпуснати 12,8 милиона и купихме 4 и половина, вместо 1 милион и половина тестове, вижте колко евтино. За тях имаше докладна към МС, където изчислената цена за тест беше 8,20 лева, а в аптеките подобни тестове се продават по 6 лева. Това е ситуацията. 

 

Трябваше да се обяви процедура за цялата стойност - колко тестове могат да се купят за 12,8 милиона лева, смята Петров. Той е категоричен, че не е имало никакви основания да се разделя процедурата за поръчка на тестовете. На първата процедура се явиха две фирми - едната за три дни достави тестовете, другата изчезна без да си подпише договора и аз настоявах незабавно да прекратим отношенията си с нея, обясни Петков. Заради това, малките деца в половината области не тръгнаха на училище.

 

След това - при втората процедура се класираха фирмите, а министъра предложи за забавяне вместо 0,5% - 10% неустойка, допълни бившият заместник-министър. За 1-2 дни не може да се иска такава неустойка. От там нататък аз си заминах. Това е историята, обясни още той. Много съм разочарован, че заради тази поръчка ние забавихме поне с две седмици тръгването на училище на големите ученици, заяви Петров. Ресорният зам.-министър д-р Златанов беше изолиран от тази поръчка, която се водеше незнайно защо, от началника на кабинета на министър Кацаров, обясни още той.

 

"Това мое махане удивително съвпада с нещата около тази процедура. Преди месец имаше подобен опит, когато трябваше да подпиша една докладна записка до МС за сливането на болница "Лозенец" , педиатрията и Здравна инвеестиционна компания. Подписах се, че не съм съгласен. Той се опита това да го направи чрез МС. МС не го прие. Сега в последните дни той прави това еднолично", разкри бившият здравен зам.-министър.

 

Началник-кабинета на министъра е много близък с настоящия шеф на Педиатрията, допълни той. Доколкото знам, директорът на "Лозенец" е против, надявам се това сливане да се преразгледа от следващия министър, обясни Петров. Той е категоричен, че в карето на "Александровска" е най-доброто място за детска болница.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени