Бившият зам.-здравен министър Димитър Петров: Цената на тестовете падна на 3.50 лв на тест, откъде в МЗ са измислили цена от 8 лева

По думите му е имало 4 проблема с обществените поръчки за COVID тестове за ученици

Д-р Димитър Петров
Д-р Димитър Петров Източник: НЗИК

Бившият заместник здравен министър Димитър Петров беше повикан в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество заради проверката за бързите тестове за учениците. По-рано днес стана ясно, че дирекция "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ е започнала проверка в Министерството на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици. От комисията са се самосезирали от публикациите по темата с тестовете за ученици, заяви Петров пред медии. Според него в казуса има 4 проблема.

 

Първият проблем е защо тази процедура е разделена на четири. Обявяват се 4 процедури за едно и също нещо. Логиката е да се направи една, която да е със седмични графици колко теста да се доставят всяка от седмицата, каза Петров.

 

Вторият проблем е защо тази процедура се води от лице, на което това не му е в ресора и не е компетентно - от началника на кабинета на министъра Лидия Чорбанова. Според Петров на нея това не ѝ е работата. Тази процедура трябва да се прави от зам.-министър Златанов, а той стои изолиран от процеса, каза Петров.

 

Третият проблем е, че първият път са били поставени условията, че втората фирма, която се яви ѝ се позволи няколко дни да не подписва договор. След това се забавиха още дни и накрая се провали доставката, като така половината ученици от 1 до 4 клас не успяха да тръгнат на училище. Петров каза, че е предложил да се мине към следващите фирми, за да се спази срокът, но това не е направено.

 

При втората процедура са променени условията за неустойки. Обявени са като 0.5% на ден, след което по разпореждане на министъра, са направени 10%. Това означава, че ако има забавяне, фирмата ще е на загуба. Поради тази причина първите 5-6 фирми са се отказали.

 

Четвърто - най-много ме притеснява, че за големите ученици се забавиха две седмици тестовете, което забави тръгването им на училище. Това най-много ме притесни, защото като министерство поехме ангажимент училищата да ги затваряме последни и то за най-кратко време, каза Петров.

 

"Не е толкова проблемът в цените. Днес ми направи впечатление, г-н министърът твърди, че били ниски, защото били заложили 12 млн. за милион и половина тестове, пък били купили четири и половина. Като видях тази сума, аз малко се озадачих и ги питах откъде са измислили тази цена от 8 лева, като от аптеките същите тестове са 6-7 лева се купуват на дребно. Те паднаха на по 2,50-3,50 лева", заяви освободеният преди време заместник здравен министър.

 

Петров каза, че при процедурата е направил няколко забележки: защо Чорбанова се занимава с това и защо не се прекратява договорът с фирмата, защо се разделя процедурата и между първата и втората процедура е отстранен.

 

Имало е и опит да бъде отстранен около 8 октомври, когато е отказал да подпише докладна записка за сливането на трите дружества за детската болница - болница "Лозенец", Педиатрията и дружество за строежа на детска болница - Детска здравна инвестиционна компания, в което, по думите на Петров, има 80 млн. лв. капитал.

 

"Сега то се влива в трите и кой ще я строи не ми е ясно. Защото тези пари, ако се налеят в една болница, педиатрия без да са инвестиционни насочени, не съм сигурен къде ще потънат. Най-вероятно първо да си покрият всичките дългове, после да си купят разни работи. И след две години може да се окаже, че ги няма тези пари. И ако това се слее - това става сравнително лесно. Ако следващият министър иска да спре този акт и да раздели дружествата, изобщо няма да му е лесно. Това ще е процедура около 6 месеца и вероятно кредиторите ще искат да се покрият дълговете с тези пари и после да се разделят. Това, че се залага на следващия министър бомба, на мен ми е ясно и не е етично", каза Петров.

 

 

 

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка и даде на прокуратурата казуса с болницата "Мама и Аз"

В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи налице ли са данни за извършване на престъпления по посочените факти и обстоятелства, свързани със създаване на болницата

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени