Бившият здравен министър Сербезова ще съди министър Хинков. Вижда в действията му спекулации, внушения и лични нападки

Цялостната лекарствена политика в последните години е довела до недостига на лекарства, смята бившият здравен министър

Асена Сербезова
Асена Сербезова Източник: Zonanews

"Няма формула на Сербезова, няма формула на Хинков. Има една-единна формула в закона, както е заложена от законодателите". Това заяви пред БНР бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

 

Тя обясни, че не е имало как да не реагира, когато при нея е дошъл доклад за одита на "Информационно обслужване" на електронната система за проследяване на лекарствата СЕСПА, че формулата за реекспорт на лекарства не е спазена.

 

Сегашният здравен министър проф. Христо Хинков отправя към нея критики, че е "в играта с реекспорта на лекарства", за промяна в режима за реекспорт на лекарства, като в този процес по думите му "общественият интерес е нарушен".

 

"Ако вие създадете вратичка по законов път, кого можете за накажете? Има 65% задоволеност на пазара, останалото се изнася", твърди проф. Хинков в свои медийни изяви.

 

"Ще го съдя", декларира Сербезова в предаването "Преди всички", като уточни, че "спекулациите предстои да се докажат в съда, тъй като той хвърля директни обвинения".

 

"Аргументи и лични нападки са различни неща", допълни тя. По думите ѝ Хинков използва "полулъжи, полуистини" и внушения. "Всичко се проследява и за всичко има документи", настоя Асена Сербезова.

 

"Нямам нищо общо с никакви дружества, които са посочени в доклада на ДАНС", посочи още тя. Идеята за ускорен внос на лекарства при недостиг е добра, смята бившият здравен министър.

 

"Цялостната лекарствена политика в последните години е довела до този недостиг. Не говорим за недостиг от 2-3 години. Всеки от нас търси лекарства", коментира Асена Сербезова. "Много често се предписват лекарства, които дори не са разрешени за употреба в България", изтъкна още проф. Сербезова.

 

По думите ѝ лекарите трябва да са наясно с терапевтичните алтернативи. "Те трябва да бъдат информирани какво е налично в системата. Целият процес трябва да се дигитализира".

 

От 2014 г. 3000 продукта са напуснали българския пазар, отбеляза тя във връзка с нежеланието на производители да присъстват на нашия пазар, което предизвиква дефицит на медикаменти.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени