БЛС: Категорично възразяваме срещу начина на разпределяне на средствата на Здравната каса

Искаме прозрачност, заяви д-р Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов
Д-р Николай Брънзалов Източник: bTV
"Ние категорично възразяваме срещу начина на разпределяне на средствата. По актуализацията на бюджета имаме опасения, че голяма част от тези средства няма да стигнат до моите колеги лекари и специалисти по здравни грижи. Искаме прозрачност и спокойствие на системата", заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR". Опасенията на д-р Брънзалов и неговите колеги от БЛС произлизат от новата методика на разпределяне на средства, която им била оповестена "от днес за утре" с изискване за "едно подписче". "Ние сме организация, която иска мнението на всички колеги. Никой не я прие да я прегърне като иновация, която ще доведе до по-добро управление на пандемията", посочи той.
 
"Tази методика много странна метаморфоза придоби. Въпреки моите настоявания, първоначалната бе изпратена само до Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛ) и аз случайно я научих. Естествено проведохме съответните разговори с Министерството на здравеопазването и публикуваме нашите забелeжки на сайта на НСОПЛ. Няма отговор и изведнъж днес, в късния следобед се получава друго предложение с изискване "едно подписче да се разпише", където нещата са придобили метаморфоза в посока специализираната извънболнична медицинска помощ, но въпреки това не са взети мотивите преди това", добави д-р Брънзалов.
 
По думите му МЗ се е отнесло към БЛС като със статист, а на като с партньор. "Въпреки че бяхме диалогични, се хвърля предложение в следобеда един ден и се иска решение в другия. Лично в разговор с министър Кацаров помолих тази методика да бъде изпратена, такова нещо не се случи и започва смут в съсловието", коментира зам.-председателят на БЛС.
 
От БЛС са се съгласили, макар и трудно, допълнителните средства за медиците на първа линия да се изчисляват на базата отработени часове. Според д-р Брънзалов обаче, тези средства трябва да се разпределят според типа медицинска помощ.
 
"След няколко дни ще влезем в септември, а до момента не сме получили отчети как са усвоявани средствата по принцип от предишния бюджет, за да можем да направим собствения си анализ и да кажем как би трябвало по-рационално да се изразходват средствата. Този начин на поведение от страна и на МЗ, и от страна на Надзорния съвет, и на НЗОК силно ни смущава, меко казано", отсече зам.-председателят на БЛС.
 
Според д-р Брънзалов МЗ трябва повече да търси мнението на лекарите, за да има повече прозрачност във вземането на решения и по този начин да се даде спокойствие на лекарското съсловие преди настъпване на пика на пандемията. "Да, помощ е за истински заболелите пациенти каквото и да е от държавата, но то трябва да бъде контролирано. Как ще се случи, никъде не е отразено. Ние искаме прозрачност", завърши той.
 
 

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени