Богдан Кирилов: Ако 5 ваксини получат разрешение за употреба, до юни месец ще бъдат имунизирани 2,5 млн. души

Днес получихме 14 040 дози на ваксини срещу COVID-19. Няма данни ваксините да не действат срещу новите щамове на COVID-19, съобщи на брифинг изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов
Изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов Източник: БНТ

"Получихме 14 040 дози, като компенсирахме тези, които не пристигнаха миналата седмица. Очаква се в следващия месец допълнително около 2300 компенсация. През февруари ще имаме доставка на 83 000, а през март 104 000. За март все още не са окончателни, очаква се да са повече, но предстои да ни бъде дадена допълнителна информация в тази връзка", поясни той.

 

"До края на седмицата очакваме доставка и на 3600 дози на ваксината на "Модерна". За доставката на ваксината на "Модерна" все още нямаме конкретна дата, но своевременно ще бъде дадена информация", обясни Кирилов.

Директорът на Агенцията по лекарствата съобщи още, че в края на седмицата се очаква да бъде одобрена и ваксината на "Астра Зенека", а съвсем скоро се очаква да бъде одобрена и четвърта ваксина, която да ускори масовото имунизиране - тази на "Джонсън и Джонсън":
"Очакваме решението на Европейската агенция в края на седмицата. Ако то е положително и ЕК издаде разрешение за употреба, то тогава през февруари месец вече ще може да има доставки от Оксфордската ваксина. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба. Също така и при следващата аденовирусна ваксина се очаква да бъдат публикувани резултатите от клиничните изпитания и също така сме обнадеждени и четвърта разрешена за употреба ваксина", обясни Кирилов. 

По думите му 2,5 милиона души в България със сигурност могат да бъдат имунизирани до края на годината. "Очакваме около 4,5 млн. дози от ваксините на "Пфайзър" и "Модерна", което означава, че 2,5 млн. души от населението ще могат да бъдат ваксинирани до края на годината", обясни Богдан Кирилов.

Ако се одобрят пет от ваксините, то толкова ще са ваксинираните до средата на годината, категоричен бе директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той коментира още, че няма данни първите две ваксини, които вече получиха одобрение, да не действат при новите щамове на коронавируса.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени