Болници пропищяха от сметки за ток

Лекари предлагат да се вдигнат цените на клиничните пътеки

Болница
Болница Източник: Pixhere

Болнични директори пропищяха от високите сметки за ток. Коментарите на столични шефове на лечебни заведения са, че заради поскъпналата електроенергия са вдигнати цените и на лекарства, и на консумативи. Според медици изходът от тази ситуация е повишаване на цените на клинисчните пътеки. Това съобщава "Труд".

 

Медията е проверила какви са сметките за ток на болниците в няколко града от страната. В столични университетски болници казаха, че плащат около 2,5 пъти повече отколкото по същото време миналата година. Двоен е скокът на разходите за ток и природен газ в МБАЛ "Св. Анна", която поема спешните случаи във Варна и целия Североизток, съобщи директорът на здравното заведение д-р Красимир Петров. През декември сметката за електроенергия е била малко над 100 000 лв., а година по-рано - около 50 000 лв. Така изглежда и сравнението по години.

 

Над 2 пъти по-голяма е била и сметката за кислород, който след октомври м. г. поскъпна от 33 на 62 ст./л. През 2020 г. МБАЛ "Св. Анна" е платила фактури за кислород на стойност 36 360 лв., а през миналата година - за 76 700 лв. Част от поскъпването е компенсирано от държавна субсидия, но на фона на периодичното спиране на плановия прием, което свива приходите и множеството неосигурени пациенти в спешните болници, то се оказва недостатъчно.

 

Драстични сметки за ток получиха болнични заведения във Великотърновска област. Директорът на общинската болница в Горна Оряховица д-р Иван Иванов сподели, че през декември 2020 г. лечебницата е платила 12 760 лева, а за декември 2021 г. са и начислени 37 000 лева, въпреки, че консумацията не се е увеличила.

 

Над два пъти и половина набъбнала и сметката на общинската болница в Свищов. "През декември 2020 г. разходът за ток е бил 19 000 лева, а за декември 2021 г. получихме сметка за 50 000 лева. От фактурите става ясно, че потреблението в края на миналата година е по-малко, но пък сметката е скочила два пъти и половина", коментира пред "Труд" директорът на лечебницата Илиян Венков.

 

"Драстично скочиха разходите за ток и газ и без помощ от държавата няма как да се оправим", каза д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград. За декември месец болницата е платила 74 хиляди лева за ток и 44 хиляди лева за газ, а сега авансово за януари им търсят за газ 73 хиляди лева. Умножено всичко е по три в разходите, коментира д-р Митев.

 

В МБАЛ Шумен последната сметка за ток е 200 000 лв., а миналата година за същия месец е била 50 000 лв.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени