Брифинг на Националния оперативен щаб: Новият британски вариант на коронавируса определя обстановката у нас (НА ЖИВО)

Наблюдаваме една добра тенденция и ще анализираме дали и тя ще продължи през следващата седмица - броят на излекуваните спрямо потвърдените случаи, каза проф. Костадин Ангелов

Министър Костадин Ангелов и НОЩ
Министър Костадин Ангелов и НОЩ Източник: БНТ

В Министерския съвет се провежда редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната. В брифинга участват министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.
"За последната седмица наблюдаваме тенденция за плавно покачване. На 18 място сме по заболели в ЕС и на пето място на Балканите Ситуацията в страната се дължи на така наречения британски щам, съобщи на брифинг здравният министър професор Костадин Ангелов. Процентът на този вариант непрекъснато расте в Европа. Това обяснява защо са повече и диагностицираните с коронавирусната инфекция в страната: 1154 са новите заболели лица през изминалите 24 часа, което е със 1249 случая по-малко от вчера. За последното денонощие са направени общо 6182 теста, oт които са 4052 PCR, а 2130 са с бърз антигенен тест". Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той информира, че 57 % е заетостта на интензивните легла. Наблюдаваме една добра тенденция и ще анализираме дали и тя ще продължи през следващата седмица - броят на излекуваните спрямо потвърдените случаи, каза проф. Костадин Ангелов.

"На 18 място сме по заболели в ЕС и на пето място на Балканите", добави държавният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. "Голяма е разликата при заразените в отделните региони - в Кюстендил е 487 на сто хиляди, а в Търговище - 27 на сто хиляди, посочи той. След британския вариант предстои бразилският вариант, изключително тревожна информация има за нигерийския вариант", подчерта Ангел Кунчев. Обсъжда се прилагане на локален подход на противоепидемични мерки и овладяване на ситуацията, допълни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Проф. Красимир Гигов заяви, че 41 000 са получили втора игла, а ваксинираните към момента са над 248 000 души. Той отчете, че около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари.

"14-дневната заболяемост достигна 285 на 100 000, което отрежда пето място на Балканския полуостров. Чехия е най-сериозно заболялата страна. С подобна заболяемост са и други страни - Словакия, Малта... дали ще достигнем върхове в тази трета вълна, зависи от всички нас. Прави впечатление доста голямата разлика между заболяемостта в страната. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановите операции в болницата. Там където има много лечебни заведения, но тези които са натоварени и поемат най-голямата тежест, трябва да имат възможност да приемат повече хора. Въпросът е 14-дневната заболяемост докъде ще стигнем. Наясно сме, че след него идва бразилски вариант, има неприятни съобщения за нигерийски вариант", коментира доц. Кунчев.

"Всички имаме близки, които са заразени, семейства, които са загубили свой близък. По-голям е страхът, който се създава от конспиративни теории, с които се налага дас е борим ежедневно. Именно тези теории, които много бързо достигат до най-възрастните хора, там срещаме най-големите трудности". По думите на здравният министър спасението на българския народ е във ваксините.

Проф. Гетов заяви, че 41 000 са получили втора игла, а ваксинираните към момента са над 248 000. Той отчете, че около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари. Богдан Кирилов допълни, че на финален етам е документацията на фирмата "Янсен". Ако становището е положително, това ще бъде първата еднодозова ваксина, а доставките се очаква да стартират през април. За руската ваксина "Спутник V" се очаква днес да бъде публикувана документацията. "Очакваме в следващите седмици и по-конкретна информация", коментира още Кирилов. 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени