Брифинг на здравните министри на България и Сърбия: Двете сръбски деца с по-тежки наранявания се превеждат към София

Основните опасения в момента са за 11-годишното дете

Д-р Асен Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев Източник: Дарик

На брифинг на здравните министри на България и Сърбия стана ясно, че едното дете което беше в по-тежко състояние и за което вчера имаше сериозни притеснения е стабилизирано, хемодинамично, контактно, адекватно и в пълно съзнание. 

 

Ще се наложат и вече са възможни оперативни интервенции, затова то се подготвя към 9:00 с екип, организиран от УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович" - Стара Загора, да пътува за София и ще бъде прието в "Детска хирургия".

 

В по-тежко положение от вчера е второто по-тежко ранено дете, което беше в травматичен шок и с травма на горен крайник. От тази сутрин то е в много по-тежко състояние с фебрилитет.

 

Затова след уговорка с неврохирурзите от София, се превежда също в 9:00 към "Детска неврохирургия" на "Пирогов". Останалите деца са добре.

 

Възрастните също са в добро състояние. Единият възрастен пациент, на който е ампутиран крайник, е в стабилно състояние. Вторият също стабилизиран.

 

"С министъра на здравеопазването на Сърбия в момента Минахме и видяхме всички болни лежащи в реанимация, в интензивните отделения и в и другите отделения.

 

За другите ще организираме пак транспорт с линейки, за да бъдат извозени до границата тези, чието състояние позволява . От там ще бъдат поети с линейки от Сърбия" - обясни бъбларският здравен министър д-р Асен Меджидиев.

 

Според министрите, пациентите с получили адекватна грижа в Старозагорската болница. Много от родителите на децата са на място и са доволни от грижите за децата. Останалите лица са настанени в хотел със съдействието на Община -Стара Загора.

 

Сръбският здравен министър благодари за действията на българските власти.

Основните опасения в момента са за 11-годишното дете.



Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени