Бустерът на "Пфайзер" пази почти на 100 % от Делта

53 години е била средната възраст на участниците в изпитването

Pfizer-BioNTech
Pfizer-BioNTech Източник: Twitter

Бустерната доза на "Пфайзер" показва висока ефективност, на 95,6 процента, срещу КОВИД-19. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на данните от изпитване в трета фаза за резултатността на доза от 30 мг. То е направено сред 10 000 участници на възраст от 16 или повече години в период, когато вариантът Делта е преобладаващ. Проучването също така е установило, че бустерната ваксина има благоприятен профил на безопасност.

 

Ефикасността на двудозовата ваксина намалява с течение на времето, заявяват от "Пфайзер", като се позовават на проучване, според което тя е 84% спрямо 96 на сто четири месеца след поставянето на втората доза. Така бустерът е възстановил защитата до високите нива, постигнати след поставяне на втората доза. Изпитването е направено 11 месеца между втората и третата игла.

 

"Резултатите предоставят допълнителни доказателства за ползите от бустерните ваксини. Стремим се да запазим хората добре защитени срещу това заболяване", казва главният изпълнителен директор на "Пфайзер" Алберт Бурла.

 

"Тези важни данни допълват доказателствата, предполагащи, че бустерната доза от нашата ваксина може да помогне за защита на широка популация от хора от този вирус и от неговите варианти", посочва пък д-р Угур Шахин, главен изпълнителен директор и съосновател на "Бионтех". 53 години е била средната възраст на участниците в изпитването, като 55,5% от тях са били между 16 и 55 години, а 23.3 на сто на 65 и над 65 години.

 

Двете компании обявиха, че ще представят възможно най-скоро подробни резултати от проучването в рецензирана публикация пред Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA). Двата регулатора вече разрешиха третата доза на ваксините срещу КОВИД-19 с "Пфайзер", а в САЩ вече и с "Модерна".

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени