Бустерната доза на ваксината Moderna ни пази от Омикрон

Компанията все още планира да разработи ваксина специално срещу Oмикрон

Ваксината на Модерна
Ваксината на Модерна Източник: Shutterstock.com
Бустерната доза от ваксината срещу коронавирус на Moderna най-вероятно предпазва от варианта Омикрон, пише News.bg. От Moderna Inc заявиха, че настоящата версия на ваксината ще продължи да бъде "първата линия на защита на Moderna срещу Омикрон".
 
Производителят на ваксината поясни, че решението да се съсредоточи върху настоящата ваксина - mRNA-1273, се дължи отчасти на това колко бързо се разпространява наскоро откритият вариант. Компанията все още планира да разработи ваксина специално срещу Oмикрон, като очакванията са клиничните изпитвания по нея да започнат в началото на следващата година.
 
Главният медицински директор на Moderna д-р Пол Бъртън подчерта, че настоящият препарат, разработен от компанията, е много ефективен и напълно безопасен. Мисля, че ще защити хората по време на предстоящите празници и през зимните месеци, когато се очаква най-сериозният натиск на Омикрон, посочи той.
 
Компанията твърди, че поставянето на две дози от нейната ваксина създава ниски неутрализиращи антитела срещу новия вариант на коронавируса, но бустер доза от 50 микрограма повишава неутрализиращите антитела срещу Омикрон 37 пъти. По-висока бустер доза от 100 микрограма от същата ваксина пък повишава нивото на антителата над 80 пъти спрямо това преди подсилване.
 
Данните са получени при тестване на кръвта на хора, ваксинирани срещу псевдовирус, проектиран да наподобява варианта Омикрон. Бъртън посочи, че правителствата и регулаторите ще трябва да преценят дали искат повишеното ниво на защита, което може да осигури доза от 100 микрограма. Компанията заяви, че въпросната доза като цяло е безопасна и се понася добре, въпреки че има тенденция към малко по-чести нежелани реакции.
 
През октомври регулаторните органи на САЩ разрешиха поставянето на бустерна доза от 50 микрограма на Moderna. Първите две дози от препарата са по 100 микрограма.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени