COVID-19 "върви ръка за ръка" с респираторен вирус

Повече от 4 милиона души са загубили живота си за малко повече от година и половина от появата на вируса

COVID - 19
COVID - 19 Източник: Zonanews

От година и половина живеем в научно-фантастичен филм - заради появата на коронавируса. Вирусът изглежда много безобиден на пръв поглед, но не е, защото нито той е свикнал с нас, нито ние с него. Това заяви на дискусия, организирана от БАН - проф. д-р Радостина Александрова на тема COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата, пише News.bg. Тя отбеляза, че повече от 4 милиона души са загубили живота си за малко повече от година и половина от появата на вируса, а акцентът е, че се оказва, че коронавирусът може да инфектира повече от 120 клетки в човешкия организъм - нервна система, черва, черен дроб, сърце и др.

 

"Изследва се и прoдължителен COVID-19 и пост COVID-19, който според списание Scientific reports е бил при 80% от боледувалите. Според мета анализ - симптомите са задух, падане на коса, кашлица, дискомфорт в гърдите, спиране на дишането по време на сън, аритмия и миокардит, деменция, обсесии. Не е намерена зависимост между тежестта на протичане на инфекцията и времетраенето", съобщи Радостина Александрова. Интересен факт е също, че учените са установили, че смъртността от рак на гърдата е намалял с една трета, само защото хората са се страхували за живота си и не са ходили на лекар.


Изследванията категорично сочат, че децата боледуват по-леко от коронавирус - основаната причина, че в началните години на живота всеки един от нас се среща с агентите, но има гъвкава, адаптивна система. Делта вариантът обаче е на път да промени нещата, показва изследване от края на август във Великобритания, цитира проф. Александрова. Според него в края на август средно по 303 деца на ден, заразени с ковид, са приети в болница. Изследване, направено между 14 юни и 6 юли 2021 показва, че заразени са били 0.27% ученици от начално училище, 0.42% в средни училища и гимназии, 0.27% учители. Проф. Радостина Александрова съобщи в заключение, че в момента в САЩ се разпространява респираторно синцитиален вирус - за първи път от началото на пандемията. Той засяга дихателна система и при децата може да протече по-сериозно, предизвиква пневмония, заедно с грипния вирус се разпространява през късна есен и ранна пролет.


"Оказа се, че в момента маските падат, тъй като респираторният вирус, който не е изчезнал, се връща на дневен ред, а коронавирусът "върви ръка за ръка" с този вирус", поясни специалистът.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени