COVID-19 "върви ръка за ръка" с респираторен вирус

Повече от 4 милиона души са загубили живота си за малко повече от година и половина от появата на вируса

COVID - 19
COVID - 19 Източник: Zonanews

От година и половина живеем в научно-фантастичен филм - заради появата на коронавируса. Вирусът изглежда много безобиден на пръв поглед, но не е, защото нито той е свикнал с нас, нито ние с него. Това заяви на дискусия, организирана от БАН - проф. д-р Радостина Александрова на тема COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата, пише News.bg. Тя отбеляза, че повече от 4 милиона души са загубили живота си за малко повече от година и половина от появата на вируса, а акцентът е, че се оказва, че коронавирусът може да инфектира повече от 120 клетки в човешкия организъм - нервна система, черва, черен дроб, сърце и др.

 

"Изследва се и прoдължителен COVID-19 и пост COVID-19, който според списание Scientific reports е бил при 80% от боледувалите. Според мета анализ - симптомите са задух, падане на коса, кашлица, дискомфорт в гърдите, спиране на дишането по време на сън, аритмия и миокардит, деменция, обсесии. Не е намерена зависимост между тежестта на протичане на инфекцията и времетраенето", съобщи Радостина Александрова. Интересен факт е също, че учените са установили, че смъртността от рак на гърдата е намалял с една трета, само защото хората са се страхували за живота си и не са ходили на лекар.


Изследванията категорично сочат, че децата боледуват по-леко от коронавирус - основаната причина, че в началните години на живота всеки един от нас се среща с агентите, но има гъвкава, адаптивна система. Делта вариантът обаче е на път да промени нещата, показва изследване от края на август във Великобритания, цитира проф. Александрова. Според него в края на август средно по 303 деца на ден, заразени с ковид, са приети в болница. Изследване, направено между 14 юни и 6 юли 2021 показва, че заразени са били 0.27% ученици от начално училище, 0.42% в средни училища и гимназии, 0.27% учители. Проф. Радостина Александрова съобщи в заключение, че в момента в САЩ се разпространява респираторно синцитиален вирус - за първи път от началото на пандемията. Той засяга дихателна система и при децата може да протече по-сериозно, предизвиква пневмония, заедно с грипния вирус се разпространява през късна есен и ранна пролет.


"Оказа се, че в момента маските падат, тъй като респираторният вирус, който не е изчезнал, се връща на дневен ред, а коронавирусът "върви ръка за ръка" с този вирус", поясни специалистът.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени