Д-р Асен Меджидиев: Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата

Мислим за изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ", каза още Асен Меджидиев

Д-р Асен Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев Източник: Дарик

Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица, които да не важат цял месец. Това каза за БНР служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев относно актуалната ситуация с коронавируса.

 

"Бяха бракувани много ваксини – над 1 300 000 опаковки бяха бракувани", уточни той и посочи, че вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се ваксинират. Трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика. Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани.

 

Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички", заяви д-р Асен Меджидиев.

 

"Лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата. От юли месец, със задна дата. Това ще влезе в сила". Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд. Имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, изключая труда на лекаря, на сестрата и на фелдшера, на целия екип, който извършва медицинската услуга. Мислим за изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ", каза още Асен Меджидиев.

 

По темата с тестовете за Covid-19 той потвърди, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни направления за безплатно тестване.

Той е на мнение, че въпреки късия хоризонт на служебното правителство, някои от инициативите му в здравния сектор могат да заработят.

 

 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени