Д-р Аспарух Илиев с мрачна прогноза: Нова вълна е неизбежна

По думите му "Делта" вариантът е по-заразен

Д-р Аспарух Илиев
Д-р Аспарух Илиев

"Вълната на "Делта" варианта е доста силна дори в държави с много висок процент на ваксинирани. Нова вълна у нас е неизбежна". Това заяви предNOVA д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията в Берн. Според него катастрофалните числа на ваксинирани у нас се дължат на две причини.

 

"Повечето хора си мислят, че вече голям процент от населението у нас вече е преболедувало вируса. Второ, подозирам, че това недоверие и кризата в политическия живот също оказват влияние. Струва ми се, че, ако искаме да ускорим имунизацията, ще трябва поне хората, които практикуват определени професии като учители, здравни работници, служители в старчески домове да бъдат стимулирани да се ваксинират. Една задължителна ваксинация обаче би предизвикала голямо недоволство", каза специалистът.

 

По думите му "Делта" вариантът е по-заразен. "Има данни, че има леко изместване на клиничната картина. Заболяването започва с болки в гърлото, хрема, инфекции на горните пътища", поясни д-р Аспарух Илиев.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени