Д-р Аспарух Илиев: Ситуацията с Ковид-19 излиза извън контрол, крайно време е прокуратурата да се задейства

Следващите две седмици са критични, добави др. Илиев

Д-р Аспарух Илиев
Д-р Аспарух Илиев Източник: Личен архив

"Статистиката е стряскаща и с всеки следващ ден става все по-притеснителна", каза пред БНР д-р Аспарух Илиев експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн. "Прави ми впечатление обаче, че в заведенията стриктно проверят за зелени сертификати, което е единствената мярка за бариера за заразата", каза още той.

 

Д-р Илиев посочи още, че хората с първа доза ваксина и със сертификат не са съвсем незаразни. Следващите седмици ще са много тежки и трябва да се прилагат всички мерки, за да се пречупи тази вълна.


"Трябва се носят маски от най-висок клас защита, да се спазва дистанция, хората да не се събират на едно място, защото ситуацията излиза извън контрол. Следващите две седмици са критични. Аз лично съм на мнение, че държавата отдавна трябваше да се погрижи за безплатни по-скъпи маски за хората. Но молбата ми е да бъдем заедно и да се предпазим. Да спазваме мерките и да се ваксинираме, защото иначе няма да се преборим с тази вълна в момента", поясни д-р Аспарух Илиев.

 

По думите децата сега категорично не трябва да се връщат в училище. "Ние трябва да запазим и децата, и възрастните. Ако има родители, които призовават за това, те или не познават ситуацията или пък са използвани от злонамерени политически актьори. Тези, които не вярват, че положението е сериозно и очакват, че ако се разболеят, ще получат първокласна медицинска грижа  - те и техните деца - искам да им кажа, че няма как д получат тази грижа, защото болниците са абсолютно претоварени. Така че, че тъжно ми е да го кажа, но много от тези хора са жертви и превърнати в "пушечно месо" от определени според мен сили, които изискват спешна намеса на прокуратурата. И молбата ми е към прокуратурата - крайно време е да се вземат мерки да се задейства, не да бъде проформа тя и да седи и да гледа отстрани...", заяви д-р Илиев.

 

По думите му политици у нас грубо и грозно злоупотребяват с кризата и пандемията. "Ситуацията в болниците е ужасяваща. Необходим е поне краткотраен локдаун", заяви д-р Илиев.

 

По думите всеки ден премиерът и президентът трябва да са пред медиите и активно да призоват за спазване на мерките, не да се съобразяват, че сме пред избори, да поискаме помощ от ЕС, защото иначе поведението им е абсолютно безотговорно, посочи експертът.

 

Илиев призова някои от лекарите да не измислят нова наука,  да не объркват пациентите си, да не правят собствени интерпретации за ваксините, а да се доверят на науката и да препоръчат ваксини на всички свои пациенти - няма противопоказания на ваксините към никакви хронични заболявания, призова още пред БНР д-р Илиев.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени